Hoşgeldiniz
Ziyaretçi
. Lütfen
giriş yapın
veya
kayıt olun
.
1 Saat
1 Gün
1 Hafta
1 Ay
Her zaman
Kullanıcı adınızı, şifrenizi ve aktif kalma süresini giriniz
Ana Sayfa
Forum
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
Biz de Varız
»
HABER MERKEZİ
»
HABER MERKEZİ
»
KAYSERİ HABERLERİ
»
Bulgur İçin 'Hedik' Kaynatma Dönemi Başladı
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
« önceki
sonraki »
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
Gönderen
Konu: Bulgur İçin 'Hedik' Kaynatma Dönemi Başladı (Okunma sayısı 1860 defa)
melleseferi
öMeR
Administrator
Hero Member
İleti: 20677
SiTe YöNeTiCiSi
Bulgur İçin 'Hedik' Kaynatma Dönemi Başladı
«
:
Eylül 04, 2012, 04:44:21 ÖS »
Develi ilçesinde yöresel adıyla 'hedik' denilen kışlık yiyecek olan 'bulgur' için kollar sıvandı. Kazanlarda kaynatılan bulgurluk buğday önce kurutuluyor. Daha sonra değirmende öğütülerek bulgur haline getiriliyor.
Develi'de hedik kaynatma, hasat-harman mevsiminden sonra genelde ağustos-eylül aylarında yapılıyor. Bu amaçla en çok iri ve sert taneli, protein oranı yüksek buğday taneleri tercih ediliyor. Buğday daneleri önce önce iyice yıkanıyor. Yıkanan buğdaylar, daha sonra içi kalaylı büyük bakır kazanlarda kaynatılıyor. Yenebilecek kıvama gelmiş, haşlanmış buğdaya 'hedik' deniyor. Hedik, ayrıca çerez niyetine tabaklarla komşulara dağıtılıyor. Yenebilecek duruma gelecek kadar kaynatılan buğday daha sonra dışarıya serilmek için çıkarılıyor. Genellikle buğday sermek için geniş damlar veya düzlük alanlar kullanılıyor. Hedik, büyük kilimler üzerine serilerek kurutuluyor.
Ayşepınar Köyü'nden Şerif Cihan, hedik kaynatma ve bulgur elde etme aşamaları hakkında şu bilgileri verdi: "Buğday kaynatıldıktan sonra değirmene götürülerek bulgur yapılır ya da soku taşında dövülmeden önce tekrardan ıslatılır. Islatılmasının sebebi bulgurun dövülürken ezilmesini önlemek ve sokudan dışarıya sıçramasını engellemektir. Dövülen bulgurun kabuğu tamamen ayrılır. Sokudan çıkarılan veya değirmende elde edilen bulgur serilerek kurutulur. Kuruyan bulgurun rüzgarlı bir havada kadınlar tarafından savrularak kepeğinden ayrılması sağlanır."
Savrulduktan sonra da eleklerde elenerek çöplerden arındırılması sağlandığını aktaran Cihan, "Elenen bu bulgur daha sonra değirmene götürülerek tamamen yenecek şekilde bulgur yapılır. Çıkan bu bulgur üç şekilde olmaktadır. Bunun en ufağına unsu şekilde olanına 'pıtpıtı' denir. Pıtpıtının bir boy büyüğüne 'düğür', düğürün de bir boy büyüğüne 'bulgur' denir." diye konuştu.
kayserikenthaber.com
Kayıtlı
>>>>>>>>>>
bizdevariz.NET
<<<<<<<<<
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Yukarı git
« önceki
sonraki »
Biz de Varız
»
HABER MERKEZİ
»
HABER MERKEZİ
»
KAYSERİ HABERLERİ
»
Bulgur İçin 'Hedik' Kaynatma Dönemi Başladı