Hoşgeldiniz
Ziyaretçi
. Lütfen
giriş yapın
veya
kayıt olun
.
1 Saat
1 Gün
1 Hafta
1 Ay
Her zaman
Kullanıcı adınızı, şifrenizi ve aktif kalma süresini giriniz
Ana Sayfa
Forum
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
Biz de Varız
»
HABER MERKEZİ
»
HABER MERKEZİ
»
SAĞLIK HABERLERİ
»
Dünya Sağlık Örgütü’nden 2012'nin Öncelikli Sağlık Konuları
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
« önceki
sonraki »
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
Gönderen
Konu: Dünya Sağlık Örgütü’nden 2012'nin Öncelikli Sağlık Konuları (Okunma sayısı 1525 defa)
melleseferi
öMeR
Administrator
Hero Member
İleti: 20677
SiTe YöNeTiCiSi
Dünya Sağlık Örgütü’nden 2012'nin Öncelikli Sağlık Konuları
«
:
Ocak 26, 2012, 03:44:22 ÖS »
Senem Yazıcı - Geçmişten gelen sağlık sorunlarına, kentleşmenin artması, gelir dağılımındaki farklılıklar gibi nedenlerle yeni sağlık sorunlarının eklendiğine dikkati çeken Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), üye ülkelere hava kirliliğiyle mücadele, aşırı alkol tüketimi gibi konularda gerekli önlemlerin alınması çağrısını yaptı.
DSÖ'nün resmi internet sitesinde yer alan değerlendirmeye göre, BM Genel Sekreteri'nin Milenyum Hedefleri arasında açıkladığı ve DSÖ tarafından yoğun şekilde takip edilen "kadın ve çocuk sağlığı" konusunda önemli ilerleme sağlandı. Dünya genelinde anne ve yeni doğan sağlığı konusunda hala "yapılacak çok iş" olduğunu ifade eden DSÖ, üye ülkelere başta herkesin sağlık olanaklarına erişiminin sağlanması olmak üzere, eğitim ve tedavi konularında çalışmaların 2012 yılında da hız kesmeden uygulanmasını istedi.
Aşırı Alkol Kullanımı Ve Hava Kirliliği
DSÖ'nün raporunda, her yıl zararlı boyutlarda alkol tüketimi sonucunda dünyada 2,5 milyon kişinin hayatını kaybettiğine işaret edilerek, milenyumun önemli sorunları arasında görülen alkol tüketimi konusunda, özellikle alkollü ürünlerin pazarlanması ve alkollü araç kullanımına ilişkin, üye ülkelere yeni politikalar üretmeleri çağrısı yapılıyor.
DSÖ, milenyumun önemli sağlık sorunlarından birinin de hava kirliliği olduğunu belirtiyor. DSÖ verilerine göre, her yıl iki milyon kişi, soludukları kirli havada bulunan partiküller nedeniyle yaşamını yitiriyor. 2012 ve sonrasında öncelikli konu olarak belirlediği hava kirliliğine ilişkin dünya genelinde veri toplanmaya başladığı belirtilen raporda, DSÖ'nün elinde 91 ülkeden bin 100 şehirdeki hava kalitesine ilişkin verilerin bulunduğu, bilgi toplanmasına 2012 yılında da devam edileceği kaydedildi.
Ülkeler Arasındaki Farklılıklar
DSÖ'nün işaret ettiği engellerden biri de ülkeler arasında gelir ve sosyal olanaklar bakımından farklılıkların sağlığa etkisi.
Bireyin sağlık durumunun ve tedaviye erişim olanaklarının, dünyanın hangi bölgesinde yaşadığıyla doğrudan orantılı olduğu ifade edilen DSÖ raporunda, düşük gelirli ülkelerde ortalama ömür 57 yıl iken, gelişmiş ülkelerde bu rakamın 80'in üzerinde olduğuna dikkat çekiliyor. Ülkeler arasında sağlığa erişim konusunda eşitsizliğin en aza indirilmesi için yapılması gerekenlerin Ekim 2011'de düzenlenen uluslararası konferansta ele alındığını hatırlatan DSÖ, yeni yılda da bu alandaki çalışmalara öncelik vereceğini açıkladı.
DSÖ, 2011 yılında ilk kez "Dünya Engellilik Raporu"nun yayımlandığını hatırlattı. Raporun dünya genelindeki bir milyarın üzerindeki engellinin günlük yaşamlarında karşı karşıya kaldıkları sorunları gün yüzüne çıkardığını ifade eden DSÖ, üye ülkelere yeni yılda engellilerin sağlık hizmetlerinden sorunsuz yararlanmalarına ve var olan potansiyellerini ortaya çıkarıp değerlendirmelerine olarak tanıyacak politika ve programlar üretmeleri çağrısı yaptı.
Raporda, yeni bin yılın yeni sorunlarına en doğru şekilde yanıt verebilmek, mevcut sağlık konularında daha iyi saptamalarda bulunmak için, 1948 yılında kurulan DSÖ'nün kendi içinde de yeniden yapılanmaya gideceği, 2012 yılında yeni yapılanmasını hayata geçireceği belirtiliyor.
26.01.12 - AA
Kayıtlı
>>>>>>>>>>
bizdevariz.NET
<<<<<<<<<
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Yukarı git
« önceki
sonraki »
Biz de Varız
»
HABER MERKEZİ
»
HABER MERKEZİ
»
SAĞLIK HABERLERİ
»
Dünya Sağlık Örgütü’nden 2012'nin Öncelikli Sağlık Konuları