*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Çukurova Bölgesel Adli Tıp Toplantısı  (Okunma sayısı 1575 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20677
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com
Çukurova Bölgesel Adli Tıp Toplantısı
« : Kasım 29, 2011, 04:41:07 ÖÖ »


Hatay Barosu Başkanı Sinan Akgöl, maluliyet ve sigorta konusunun hukukta sık sık karşılaşılan önemli bir sorun olduğunu söyledi.

Akgöl, Hatay Barosu, Mustafa Kemal Üniversitesi (Mkü), Çukurova Üniversitesi ve Adli Tıp Kurumu'nun işbirliğiyle Savon Otel'de düzenlenen "Çukurova Bölgesel Adli Tıp Toplantısı"nın açılışında yaptığı konuşmada, maluliyet ve sigorta tazminatları gibi hassas bir konunun Antakya'da düzenlenmesinden dolayı son derece memnun olduğunu ifade etti.

Akgöl, "Maluliyet ve sigorta tazminatları hukukta sık sık karşılaşılan ve bu konuda sorun yaşanan bir konu. Biz avukatlar için bu konunun kentimizde bilimsel olarak, uluslararası bir uzman tarafından ele alınması çok önemli" diye konuştu.

Mkü Rektör Vekili Prof. Dr. Ali Koç ise Mkü Tayfur Ata Sökmen Tıp Fakültesi'nin son dönemde ortaya koyduğu atılımlarla bölgenin önemli bir sağlık merkezi haline geldiğini ifade etti.

Tıp fakültesinin bilimsel ve sosyal alanda düzenlediği toplantı sayılarında da ciddi bir artış kaydettiğini belirten Koç, "Yapılan bu toplantılar fakültemizin ne kadar önemli bir yere geldiğini gösteriyor. Sadece Hatay'a değil komşu ülke Suriye'ye de sunduğu ayrıcalıklı sağlık hizmetiyle uluslararası bir üne kavuşmuştur" dedi.

Batı Virginia Üniversitesi Hukuk ve Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammed Ranavaya da adli tıbbın görevinin herhangi bir olay veya kaza sonucunda bireyde meydana gelen engel veya maluliyetin belirlenmesi ve hukuk ile işbirliğine girerek bu konuda bilgi vermesi olarak belirtti.

İnsanlığın ilk zamanlarından beri bu maluliyet konusunun var olduğunu belirten Ranavaya, Hammurabi Kanunları'nda bile hastasını ameliyat sonucunda sakat bırakan doktorun dahi cezalandırılması gerektiğinin yer aldığını söyledi.

Ranavaya, toplumda geçmişten beri malul ve engellilere karşı bir tolerans olduğunu ve buna bağlı olarak yaşamlarını sürdürme konusunda toplumda bir hassasiyet bulunduğunu ifade etti.

Amerikan hukukunda bir insanda fiziksel bir engele neden olan kişilerin sadece maddi tazminat ile cezalandırılmadığını belirten Ranavaya, tazminatın yanında hem tedavi masrafları hem de sosyal hayatına devam etmesini engellediği ve acı çekmesine neden olduğu için ayrı bir manevi tazminat cezası verildiğini kaydetti.

Ranavaya, iş gücünü engelleyen her türlü kaybın ayrı bir değerlendirmeye alınması gerektiğini belirterek "Bir ameliyat veya kaza sonucunda vücutta meydana gelebilecek bir engel sonucunda sosyal hayatımı devam ettiremeyeceğim. Bu kaza sonucunda ben bir engelli insan haline geldim. İşte adli tıbbın görevi de benim zarlarımı belirlemek ve yasalara benim engelli haklarım hakkında bilgi vermektir. Meydana gelen zararlar insancıl bir saptamaya tabi tutulmalı. Böylece hukuk daha sağlıklı karar verebilecek bir konuma sahip olur" diye konuştu.

Toplantıya Hatay Cumhuriyet Başsavcısı Adem Yazar, Adli Tıp Kurumu Başkanı Haluk İnce ile birçok davetli katıldı.

28.11.11 - AA