*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Eğitilen Köpek Sahibinin Kan Şekerine Göre Havlıyor  (Okunma sayısı 1430 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20677
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com
Eğitilen Köpek Sahibinin Kan Şekerine Göre Havlıyor
« : Kasım 24, 2011, 11:24:20 ÖÖ »


Görme engellilere eğitim vermek üzere eğitilen köpekler genelde kamuoyu tarafından biliniyor. Ancak bu köpeklerin diyabet (şeker) hastalarının kan şekeri düştüğünde bunu algılayabilecek şekilde eğitilebildiği pek bilinen hususlar arasında yer almıyor. Doktorların bile pek çoğunun bu gelişmenin farkında olmadığına işaret eden Avusturyalı veteriner Veronika Grössl, "Özel eğitimli diyabet köpekleri, şeker hastaları için hayati önem taşıyan kan şekerinin düşmesi halinde uyarıcı fonksiyon üstlenebiliyor. Bu köpekler hastaların dolaşım sistemindeki değişimi anlayıp, böylesi hallerde havlayabilecek şekilde eğitilebiliyor." dedi.

Grössl, işitme engeli bulunan hastalarda köpeklerin havlamak yerine sahibini dürtecek ya da elini yalayacak şekilde de eğitilebildiğine dikkat çekti. Diyabet köpeklerini Viyana'daki merkezinde kendisi eğiten veteriner hekim Veronika Grössl, "Eğitimden sonra bu köpeklerin sahibine şeker ölçüm cihazını, karbonhidratlı bir yiyeceği ya da içeceği getirmesi, hatta yalnız yaşayan diyabet hastalarının alarm cihazını çalıştırması mümkün olabiliyor." diye konuştu. Köpeklerin kan şekerinin düşmesini nasıl algılayabildiklerini henüz bilimsel olarak izah edemediklerini ifade eden Grössl, "Muhtemelen ter bezlerinin salgıladığı ve nefeste ortaya çıkan karışımı algılıyorlar. Diğer yandan köpeklerin hipoglisemi nedeniyle ortaya çıkan adrenalindeki en küçük stres hormonunu bile algılayabildikleri bilim çevrelerince biliniyor." dedi.

Diyabet köpeklerinin masrafları Hollanda'da sağlık sigortaları tarafından tamamen üstlenilirken, yeteneği bilirkişi tarafından kanıtlanmış olan köpeklerin masrafları Avusturya'da da Federal Sosyal Daire tarafından üstlenebiliyor. Almanya'da ise tabip odaları konu hakkında kapsamlı bir araştırma yapılmadığı için bu köpeklerin uygulamada kullanılmasını henüz kabul etmiyor.

24.11.11 - Cihan