*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Koltuk Değneği ve Küçük Bir Çantayla 30 Ülke Gezdi  (Okunma sayısı 2287 defa)

Çevrimdışı melleseferi

• öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com
Koltuk Değneği ve Küçük Bir Çantayla 30 Ülke Gezdi
« : Eylül 05, 2011, 05:34:44 ÖÖ »

Ortopedik engelli Mustafa Akca yanında koltuk değnekleri olmadan dışarı çıkamıyor ama dünyayı geziyor. Şimdiye kadar 30 ülkeye giden Akca’nın hayali Antarktika’yı da görmek.

Mustafa Akca 48 yaşında bir gezgin. Yıllardır Türkiye’de gezmediği, görmediği yer kalmamış. Ankara’dan Samsun’a, İstanbul’dan Antalya’ya tüm ülkeyi karış karış dolaşmış. Ancak bu gördükleri yetmemiş, başlamış dünyayı keşfetmeye... Şimdiye kadar tam 30 ülkeye gitmiş. “Ne olmuş ki!” diyebilirsiniz ama Akca’yı özel kılan bambaşka bir durum var. Çünkü o ortopedik engelli olduğu için tüm bu seyahatlerini yanından hiç ayırmadığı koltuk değnekleriyle yapıyor.   

Ankara’da yaşayan Akca’nın engelli olmasının nedeni küçükken geçirdiği çocuk felci... O kötü dönemi hiç hatırlamıyor. Ayrı yaşayan anne-babası onu daha bebekken Ankara Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’na bağlı bir çocuk yuvasına vermiş. 12 yaşına geldiğinde Ankara Ortopedik Engelliler Okulu’na yatılı olarak kaydolmuş ve eğitimine burada devam etmiş. İşte Akca’nın gezi sevdası da bu yıllarda başlamış: “Yuvadayken bizi Ankara Kızılcahamam Orman Kampı’na götürmüşlerdi. Henüz 10 yaşındaydım ve bu geziden çok etkilenmiştim. Arkadaşlarımın aileleri Ankara dışındaydı. Ailem olmadığı için tatillerde bir yere gidemezdim. Böyle zamanlarda kendime kampları mesken tutardım. Bu sayede değişik iller gördüm. Bazen otogara gider ve herhangi bir otobüse binerek gezer, seyahat özlemimi giderirdim. O kadar çok gezdim ki şu anda 572 ilçenin bağlı olduğu illeri, plakaları ezbere biliyorum.”

Okuldan mezun olunca memurluk sınavına girip kazanan ve yine Çocuk Esirgeme Kurumu’nda çalışmaya başlayan Akca, 21 yıllık meslek hayatının ardından emekli olmuş. Emeklilik ikramiyesini aldıktan sonra ise yurtdışını gezmeye karar vermiş. İlk kez Bulgaristan’a giden ve ardından 30 ülke gezen Akca’nın neredeyse görmediği ülke kalmamış.

Yunanistan’dan Romanya’ya, İtalya’dan Tayland’a, Malezya’dan Japonya, Brezilya, ABD, Fiji Adaları’na kadar pek çok yeri gezen Akca “Bu seyahatlerimin bütçesini emekli ikramiyemi borsada çalıştırarak temin ediyorum. Gezdiğim ülkeler arasında en beğendiklerim Japonya, Malezya, Tayland, Endonezya, Vietnam ve Arjantin. Çünkü bu ülkelerin insanları daha güleryüzlü. Doğal güzellikleri ve egzotik kültürleri de beni çok etkiledi. Paraguay ve Uruguay ise bana çok sıradan geldi” diyor.

İNGİLİZCE DEĞİL TARZANCA KONUŞUYOR

Ortopedik engelli olması ve koltuk değnekleriyle yürümesi Mustafa Akca’yı seyahat sevdasından vazgeçirmemiş. Ancak yine de engelinden dolayı zaman zaman çantasını taşımakta zorlandığını belirten Akca, tek sorununun bu olmadığını anlatıyor: “Engellilere göre dizayn edilmeyen toplu taşıma araçlarına binemiyorum. İngilizce konuşmayı bilmiyorum ve bu yüzden dil konusunda çok zorlanıyorum. Deyim yerindeyse ‘Tarzanca’ idare ediyorum. Büyükelçiliklere yardım için başvuruyorum ama ‘Rehber tut’ diyorlar. Tüm bunların dışında geziler bana deneyim katıyor. Benim bu şekilde gezdiğimi görenler şaşırıyor ve azmime hayran kalıyorlar. Hatta TRT benimle ilgili Sıradışı Hayatlar adında bir belgesel çekti ve yayınladı. Bu bana büyük mutluluk sağlıyor. Önümüzdeki dönemde Kanada, Orta Amerika ülkeleri, Karayipler, Güney Afrika ve özellikle Antarktika’yı görmek istiyorum.”

05.09.11 – Zaman