*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Organ Nakil Sonrası Sosyal İlişkiler  (Okunma sayısı 1563 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20677
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com
Organ Nakil Sonrası Sosyal İlişkiler
« : Ağustos 12, 2013, 02:40:30 ÖS »
Organ Nakil Sonrası Sosyal İlişkiler



Hastalar, genellikle diyalize girdikleri dönemde sosyal ilişkilerinden uzak kaldıklarını, arkadaşlıklarının olumsuz etkilendiği belirtirler. Sosyal bir çevreye çıkmakta, işlerine devam etmekte, bazen dışarı çıkmakta ve seyahat etmekte zorluk yaşadıklarını söylemektedirler.

Organ naklinin asıl amacı yaşam kalitesinin yükselmesi ve kişilerin sosyal ilişkilerinin de normale dönmesidir. Böbrek nakli olmuş kişilerin özellikle nakilden sonraki birkaç aylık süreci atlattıktan sonra sosyal ilişkilerinin de düzelmesini bekliyoruz.

Böbrek nakli olmuş çoğu kişi nakilden sonra enfeksiyon kapma konusunda endişelidir. Doktorların da söylediği, enfeksiyon konusunda özellikle ilk üç aya dikkat edilmesi gerektiğidir.

Çünkü bu süreçte ilaçların dozları daha yüksek devam etmektedir. Ancak ilk üç aylık süreçten sonra çok fazla kısıtlamaya gerek yoktur.

Okullarına başlayabilirler.
İşlerine geri dönebilirler.
Bazı hastalar enfeksiyondan aşırı bir endişe duyarak ve bunu tüm yaşamlarına genelleştirerek, kendilerini koruma durumlarına devam etmektedirler. Arkadaşlıklarında ilişkilerinde bozulmalar, yakın çevrelerinden uzaklaşmalar, biraz yalnızlaşmalar söz konusu oluyor.

Organ naklinden önce ve sonra kişileri enfeksiyon açısından bilgilendirmek oldukça önem taşıyor.

Temel bazı dikkat etmemiz gereken kuralları yerine getirdikten sonra, çevremizdeki her faktörü kontrol edemeyeceğimizi kabullenmek, nakilli kişilerin sakinleşmesine ve bu süreci kabul etmesine neden oluyor. Böylece sosyal ilişkilere biraz daha kolay adapte olabiliyorlar.

Eğer yine de bütün bunlara rağmen sosyal ilişki kurmakta zorluk yaşıyorlarsa özellikle aile desteği, yakınların desteği bu durumlarda önem taşıyor.

Bazen nakilli kişiler bir çabayla sosyal ilişki kurmak isteseler de yakın çevrenin baskısıyla evde oturmaları telkin ediliyor. Bu da hastaları daha çok endişelendiriyor. Yakın çevrenin ve özellikle çekirdek ailenin desteği oldukça önem taşıyor.

Uzm. Psk. Zeren Kadıoğlu anlatıyor: Organ Nakil Sonrası  Sosyal İlişkiler

Kaynak ulaşmak için tıklayın....