*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Güneş Enerjisiyle Çalışan Tekerlekli Sandalye Fikri Gerçek Oldu  (Okunma sayısı 1821 defa)

Çevrimdışı melleseferi

• öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com
Güneş Enerjisiyle Çalışan Tekerlekli Sandalye Fikri Gerçek Oldu

Amerika ve Avustralya'da başlatılarak hızla dünya ülkelerine yayılan, Türkiye'de de Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı (TSÇV) öncülüğünde yürütülen 'World CP Day' (Dünya Cerebral Palsy Günü) farkındalık kampanyası sonuçlandı. '1 Dakikada Dünyamı Değiştir' adıyla yürütülen, Türkiye'den ve dünyanın çeşitli ülkelerinden yaklaşık 6 bin kişinin katıldığı kampanyada 472 fikir oylandı. Kampanyada en çok oy alan üç öneriden biri olan Alper Şirvan'ın 'güneş enerjisiyle çalışan tekerlekli sandalye' proje fikri Virginia Üniversitesi tarafından gerçeğe dönüştürüldü.

Bursalı Alper Şirvan tarafından güneş enerjisiyle çalışan tekerlekli sandalye fikrinin prototipi, Amerika'daki Virginia Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından üretilecek. Güneş enerjisiyle çalışan tekerlekli sandalyenin üretime geçmesiyle birçok Cerebral Palsy'li için toplumsal hayata katılım daha kolay olacak. Üretilen prototip sandalye Amerika'da gerçekleşecek bir törenle Alper Şirvan'a hediye edilecek.

TSÇV Genel Direktörü Nigar Evgin, 'Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı olarak Avustralya ve Amerika'da CP alanında öncü sivil toplum kuruluşlarının başlattıkları bu çok önemli CP farkındalık kampanyasına katılmaktan büyük bir mutluluk duyduk. Kampanya süresince yaptığımız çalışmalarla, Türkiye'de bu konuda farkındalık yaratmayı başardık. Türkiye'den oylamaya 15 fikir ve öneri katıldı. Bursa'da yaşayan Alper Şirvan'ın fikri de bunlardan bir tanesiydi. Alper'in güneş enerjili tekerlekli sandalye fikri sayesinde, birçok CP'linin ve engellinin hayatı kolaylaşacak' dedi.

'Birçok engelli dostumuz, sokaklarda özgürce ve istediği gibi gezebilecek'

Konuyla ilgili duygularını paylaşan Alper Şirvan ise; '8 yıl kamuda çalıştım ve işime akülü tekerlekli sandalyemle gidip geldim. Aracımın şarjını takip etmek, yolda kalmamak benim için daima önemli oldu. Yaşadığım şehir Bursa, yokuşlarıyla meşhur bir şehir. Evimin çevresinde akülü sandalyemle 3 km'den uzağa gidemiyorum. Hal böyle olunca, güneş enerjili tekerli sandalye fikrini düşünmeye başladım. Dünya CP Günü 1 Dakikada Dünyamı Değiştir kampanyası, fikrimi geniş kitlelerle paylaşmam için büyük bir fırsat oldu. Güneş enerjili tekerlekli sandalye üretimi başladığı zaman birçok engelli dostumuz sokaklarda özgürce ve istediği gibi gezebilecek' açıklamasında bulundu.

Cerebral Palsy hakkında

Cerebral Palsy, hareketi programlayan, hareketi başlatan, hareketin düzenli olmasını sağlayan beyin ve beyincikteki bozuklukların neticesinde oluşan beyin engeli durumudur. CP, ilerleyici değildir, beyin veya beyinciğin sağlam kalmış alanlarında eğitim ve rehabilitasyon uygulanarak bu alanlara işlevsellik kazandırılır.

07.05.2013 - sirkethaberleri.com