*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: 4 Eylül Dünya Serabral Palsi Günü'nde Başkentte Etkinlikler Düzenlendi  (Okunma sayısı 587 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20677
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com


Serebral Palsili Çocuklar Derneği (SERÇEV), 4 Eylül Dünya Serabral Palsi Günü' nedeniyle başkentte çeşitli etkinlikler düzenledi.
 
Bu özel günde CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka da Serebral Palsi'li çocukların ve ailelerinin yanında oldu.
 
Serebral Palsili hastalarının sorunlarını gündeme getirmeleri için bu yıl 4 Eylül tarihi dünyada ilk defa 'Dünya Serebral Palsili' günü ilan edildi. ABD ve Avustralya'da başlatılarak hızla dünyaya yayılan 'World CP Day' (Dünya Serebral Palsili Günü) farkındalık kampanyası, SERCEV Derneği'nin öncülüğünde Ankara'da da düzenlendi. Çukurambar'daki Engelsiz Oyun Parkı'nda düzenlenen etkinlikte pasta kesildi. Ardından palyaço ve müzik eşliğinde Serebral Palsi'li (SP) çocuklar ile aileleri gün boyu eğlendi.
 
'Bu bir kutlama değil'
 
CHP Milletvekili Aylin Nazlıaka ve CHP Engelliler Kurulu Üyesi Erman Eranıl da SP'li çocuklar ve aileleriyle bir araya gelerek onlara destek verdi. Nazlıaka ve Eranıl'ın çocuklarla sohbet etmesi renkli görüntülere sahne oldu.
 
Eranıl, farkındalık yaratılması amacıyla artık her yıl bu günde bir araya geleceklerini belirterek şunları kaydetti: "Bu günde etkinlikler yapılıyor ama bu bir kutlama günü değil. Topluma bir şeyler anlatmak istiyoruz. Engelli olmak zannedildiği gibi kötü bir şey değil. Hayatın içinde yer alan fiziksel ve ruhsal hal. Engelliler de diğer insanlar gibi hayatın içinde yer almak istiyor. SP'li hastalar yıllarca zihinsel ve bedensel engelli kategorisinde düşünüldü. Farklı bir engel grubu, yüzde 80'i zihinsel engelli değildir. Öğrenebilir ve fiziki durumuna uygun işler yapabilirler."
 
'Müzik bir tedavi şekli'
 
SP hastası Utku Şener de (27) 15 yıldır müziğin içinde olduğunu ve çeşitli gruplarda davul çaldığını belirterek, "Davul çalmanın yanı sıra eğitmenlik de yapıyorum. Çok öğrenciye ders verdim. Bunu ücretsiz yapıyorum. Davul çalmayı öğrenmek isteyen herkes SERCEV'e ulaşıp benden ücretsiz özel ders alabilirler. Davul çalmak için aşırı hareket koordinasyonu gerek, benim gibi istemsiz hareketleri olan herkes davul çalabilir. Ben inanıyorum buna. Çünkü müziğin gücünü biliyorum, bir tedavi şekli gibi" diye konuştu.
 
İnsanlar bilinlendirilmeli
 
Çağrı Erbaşlı (22), Adana'da büyüdüğünü ve internetten derneğe ulaştığını kaydederek, "Üniversiteyi kazanıp Ankara'ya geldiğimde SERCEV'in içine girdim. Benim gibi Türkiye'nin her yerinde SP'li hasta var. Ama her yerde dernek yok, yaygınlaştırılması gerekiyor. İnsanlar bilinçlendirilmen ki, bizim gibi SP'li çocuk doğmasın" dedi.
 
Nasuhi Canözaydın da (24), 16 senedir org çaldığını ve konservatuvarda okuduğunu dile getirerek, "Bu günün olması çok iyi oldu. Topluma kazandırılamıyorlar, tanınamıyoruz. Spastik engelli çocuklar toplumdan dışlanılmamak, kazandırılmaları gerek" dedi.
 
06.09.2012 – Milliyet