*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: 2012 Eylül sakatlık maaşları ne kadar ?  (Okunma sayısı 739 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20677
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com
2012 Eylül sakatlık maaşları ne kadar ?
« : Eylül 05, 2012, 10:03:39 ÖÖ »
Özürlü Aylığı 18 yaşını doldurmuş, %40 - %69 arası özürlü olanlar için : Yaşlılık aylığı için belirlenen aylık tutarının %200 ü kadardır. 01/07/2012 tarihi itibariyle aylık 231,95-TL dir. Ek ödeme 11,60 TL dir 2012 Temmuz ayından geçerli olmak üzere 243,55 TL alınacaktır . x 3 = 730,65 TL dir.

Bakıma Muhtaç Özürlü Aylığı 18 yaşını doldurmuş, %70 ve üzeri özürlü olanlar için : Yaşlılık aylığı için belirlenen aylık tutarının %300 ü kadardır. 01/07/2012 tarihi itibariyle 2012 Temmuz ayından geçerli olmak üzere 347,92 artı 17,40 TL ek ödeme ile birlikte aylık 365,32TL dir. x 3 = 1095,96 TL dir ..

Eylül 2012 de bu ödenecektir...

hesaplama şu şekilde yapılmaktadır primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü tarafından bağlanan, özürlü ve bakıma muhtaç özürlü aylıkları 2022 sayılı Kanunun 1 inci maddesinde belirtilen gösterge rakamının(1620) memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu hesaplanmaktadır.

Özürlü Maaşı Artırımı :

- 2022 sayılı Kanuna göre özürlü (%40 - %69 arası özürlü) aylığı bağlanmış olanlardan, %70 ve üzeri özürlü olduklarını yetkili hastanelerden alacakları özürlü sağlık kurulu raporu ile belgeleyenlerin aylıkları, yaşlılık aylığı için belirlenen aylık tutarının %300 ü oranına çıkartılır. (01/01/2011 tarihi itibariyle bakıma muhtaç özürlü aylığı (%70 ve üzeri özürlü), bir aylık: 301,08.-TL 01.07.2011 tarihinden geçerli olmak üzere 313,28 TL dir Ayrıca bu tutara % 5 oranında ek ödeme ilave edilir.

Özürlü maaşı için Nereye, Nasıl Başvurulur :

- 2022 sayılı Kanun kapsamında muhtaç vatandaşlarımıza özürlü aylığı bağlama işlemleri, defterdarlık/malmüdürlükleri (Valilik/Kaymakamlık) aracılığıyla vatandaşlardan alınan başvuru evrakının, il/ilçe idare kurulu tarafından verilen muhtaçlık kararı ile birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü ne ulaşmasının ve yapılan incelemenin ardından ilgili servisler tarafından evrak geliş sırasına göre yapılmaktadır.

Özürlü Maaşı na Kimler Başvurabilir :

- Sosyal Güvenlik Kurumundan (SSK,Emekli Sandığı,Bağ-Kur) gelir ve aylık hakkından yararlanmayan, %40 ve üzeri özürlülük oranı olanları,

- Sosyal Güvenlik Kurumuna prim ödemeyenleri,

- 2022 sayılı Kanunda belirtilen muhtaçlık sınırından az geliri olan ve bu durumu

Valiliklerce/Kaymakamlıklarca tespit edilen kişileri kapsamaktadır.

Özürlü maaşı Bağlama Süreci Nasıldır? :

1.Adım: İlçe Malmüdürlüklerinden (İlde Defterdarlıktan) alınacak sevk kağıdı ile rapor vermeye yetkili hastanelerden birisine başvurularak özürlü sağlık kurulu raporu alınır. (sevk ile gidilmesi halinde herhangi bir rapor ücreti alınmamaktadır.)

2.Adım: Kişinin ikamet ettiği İlçenin malmüdürlüğünden (İlde Defterdarlıktan) veya SGK İl Müdürlüklerinden temin edilecek 2022 sayılı Kanuna göre hazırlanmış Başvuru Formu doldurulur.

3.Adım: Doldurulan Başvuru Formu, Özürlü Sağlık Kurulu Raporu ile birlikte malmüdürlüklerine (İllerde Defterdarlığa) teslim edilir.

4.Adım: İl/İlçe İdare Kurulları tarafından başvuru sahibi ile ilgili inceleme yapılır ve muhtaç olup olmadığına karar verilir.

5.Adım: İl/İlçe İdare Kurullarının başvuru sahibinin muhtaç olduğuna karar vermesi halinde başvuru evrakı Genel Müdürlüğümüze gönderilir ve işleme alınır.

Özürlü Maaşı için Gerekli Belgeler :

a) 2022 sayılı Kanuna göre Özürlü, Bakıma Muhtaç Özürlü Aylığı Başvuru Formu:

- Bu formda yer alan aylık talep dilekçesi, aylık talebinde bulunan kişi tarafından doldurulup imzalanır.

- Bu formda yer alan; Muhtaçlık Belgesi il/ilçe idare kurularınca doldurulur.

- Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminden (ADNKS) il/ilçe mahalli maliye teşkilatları tarafından alınır.

b) Özürlü Raporu vermeye yetkili hastanelerden alınan Özürlü Sağlık Kurulu Raporu.

c) Aylık talebinin vasi tarafından yapılması hallerinde mahkemeden alınmış vasilik kararı.

Özürlü Aylığı Başvurusunda Bulunurken;

- Başvurunuzun hizmetlerimiz kapsamında olup olmadığından,

- Başvurunuz aylık işleminin (aylık türünün) doğru olduğundan,

- Tüm belgelerin eksiksiz olarak doldurulduğundan,

- Belgelerin ilgili yerlere onaylatılarak alındığından,

- Başvurunuzun ilgili Malmüdürlüğüne/ Defterdarlığa teslim edildiğinden,

Emin Olunuz !

Özürlü Maaşını ve Ödemeleri Nasıl ve Ne Zaman Alabilirim ? :

- Aylık bağlama işlemleri, Defterdarlıklar/Malmüdürlükleri tarafından tüm belgelerin Genel Müdürlüğümüze eksiksiz olarak ulaşmasıyla ve geliş sırasına konularak yapılmaktadır. Eksik bilgi olması durumunda, yapılacak yazışmalar nedeniyle aylık bağlama işlemleri uzamaktadır.

- İlk ödeme, Türkiye genelinde herhangi bir T.C. Ziraat Bankası şubeleri tarafından, daha sonraki ödemeler ise Türkiye genelindeki herhangi bir PTT şubeleri kanalıyla yapılır.

- 2022 sayılı Kanun uyarınca ödenen aylıklar bir hizmet veya prim karşılığı olamayıp sosyal yardım niteliğindedir. Bu aylıklar Mart, Haziran, Eylül, Aralık olmak üzere, üçer aylık dönemler halinde ödenmektedir.

Özürlü Maaşı Ödeme Günleri : Ödemelerde oluşabilecek yığılmaları önlemek amacıyla;

- Doğum tarihinin son rakamı 0 - 5 olan kişilere her dönemin 5 inci günü.

- Doğum tarihinin son rakamı 1 - 6 olan kişilere her dönemin 6 ıncı günü.

- Doğum tarihinin son rakamı 2 - 7 olan kişilere her dönemin 7 inci günü.

- Doğum tarihinin son rakamı 3 - 8 olan kişilere her dönemin 8 inci günü.

- Doğum tarihinin son rakamı 4 - 9 olan kişilere her dönemin 9 uncu günü.

Ödeme yapılmaktadır. alıntı