*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Veli Çoban’ın Kurduğu Tesiste Engelliler Rehabilite Ediliyor  (Okunma sayısı 785 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20677
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com


Engelli oğluna üzülen baba, açtığı tesiste 2 bin egeliyle şefkat dağıttı. İstanbul'da varlıklı bir işadamıyken engelli iki çocuğuna üzülerek bir günde şehri terk edip Konya'ya yerleşen Veli Çoban (47) çocuklarını teslim edebileceği modern bir merkez bulamayınca 'iş başa düştü' deyip kolları sıvar. İstanbul'daki tüm varlığını satıp modern bir rehabilitasyon merkezi kurmaya karar veren engelli babası, Meram'da bir villa satın alarak işe başlar. Avrupa standartlarında hizmet veren modern bir tesis projesini hayata geçiren Çoban, atla terapiyi (Hipoterapi) de ilk kez Türkiye'de uygulamaya başlar.
 
Çoban, akraba evliliği sonrası 4 çocuk dünyaya getirdiklerini ikisinin engelli olarak doğduğunu aktarıyor. Duygu, Enes, Aliye ve Hakan isimlerinde 4 çocuk babası Veli Çoban, engelli olarak dünyaya gelen Enes ve Hakan'ın acısıyla dertlenirken 10 yıl önce tüm hayatını değiştirecek kararı aldığı günü şöyle anlatıyor: "Bundan 10 yıl önce engelli oğlum Enes hastalığı nedeniyle iki gün boyunca hiç durmadan ağlamıştı.
 
Onun üzüntüsüyle bir anda İstanbul'u terk etme kararı aldım ve ailemle aracımıza binip yola çıktık. Trilyonluk tesislerimi bırakıp İstanbul'u terk ettim. Nereye gideceğimize de eşimle yolda karar verdik. Çocukluğumuzun geçtiği memleketimiz Konya'ya gidelim dedik. O günden sonra İstanbul'daki bütün malımı mülkümü satıp Konya'ya yerleştik." Çoban, iki engelli oğlunun terapilerinin devam etmesi için şehirde yeterli hizmet veren bir tesis bulamayınca kendi imkanlarıyla bir rehabilitasyon merkezi kurmaya karar verdiğini söylüyor. İstanbul'daki tüm mal varlığını satıp Meram'da satın aldığı villayı modern bir rehabilitasyon merkezi haline getiren Çoban, çocuklarının isimlerinin baş harflerinden oluşan Deha Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde kendi çocuğunun terapisini de yapıyor.
 
Down sendromundan otizme, bedensel engelliden dikkat eksikliği ve hiperaktiviteye kadar 14 farklı türde rahatsızlığı bulunan hastalara şifa dağıtılan merkezde, bir çok hayvan da yine engellilerin rehabilitasyonunda kullanılıyor. Villanın bahçesinde yavrulanyla birlikte gezen ördek ve tavuklardan güvercinlere, keklikten-köpeklere ve kuzulara varıncaya kadar bir çok hayvan barınıyor. 'Itri'nün besteleriyle terapi yapıyoruz' Engelli babası Çoban, Hipoterapi olarak adlandırılan atla terapiyi Türkiye'de ilk kez uygulamaya koyduğunu ifade ediyor. Bununla birlikte Osmanlı döneminde psikoloji tedavisinde besteleriyle ünlü müzisyen Itri ve Dede Efendi'nin eserlerini de çıkararak müzikle terapiye başlamış. İngiltere'den uzmanların Deha Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde incelemeler yapmaya geldiğini de hatırlatan engelli babası, merkezin bu yıl 10. yılını doldurduğunu aktarıyor. Mini bir kampüsü andıran rehabilitasyon "merkezinde bu güne kadar yaklaşık 2 bin engellinin tedavi gördüğünü sözlerine ekliyor.
 
05.09.2012 – Zaman