Diplomasız Milyarderler
Üniversite Diplomasından Vazgeçip Hayallerinin Peşine Düştüler / Diplomasız Milyarderler
Michael Dell
Dell Bilgisayar’ın kurucusu Michael Dell, 19 yaşında üniversiteden ayrıldı. Dell’in temellerini, ilk olarak üniversitedeki yurt odasında atmıştı. Firmadan ilk kazandıklarını ve ailesinden aldığı bir miktar ödünç parayı Dell’i büyütmek için kullandı. 2008’de en zengin 400 Amerikalı arasında 11. sırada yer alıyordu. 2009 itibariyle net kazancının 12.3 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.
Halle Berry
Oscarlı oyuncu Halle Berry, hiç üniversite eğitimi almadı. Onun yerine liseden hemen sonra Chicago’ya giderek show dünyasının kapılarını zorladı. Önce çeşitli güzellik yarışmalarında şansını denedi ve 1986 ABD 2. güzeli seçildi. Bu, şöhretin kapısını aralayan ilk anahtardı. Ardından modellik ve oyunculuğa başlayarak hızla yükselecek kariyerinde ilk adımları atmış oluyordu. Bugün Oscar dışında Emmy, Golden Globe, SAG ve BAFTA ödülü sahibi Berry, en çok kazanan oyuncular listesinde başı çekiyor.
Ahmet Nazif Zorlu
Ailesinin mütevazı tekstil işine yardımcı olmak için 15 yaşında okulu bıraktı. Denizli’de ailesinin ürettiği çarşafları satarak başladığı ticareti, Bursa’da ağabeyiyle kurduğu tekstil fabrikası izledi. Çorlu’daki fabrikasıyla dünyanın "Tül perde devi" oldu. 2004'te Fransa'da perde üreten Concord firmasını da bünyesine kattı. 1990'dan sonra sıkıntıya giren Vestel'i satın alarak elektronik alanına girdi. Pakistan’da rüzgâr enerjisi işleri de yapan Zorlu, Forbes dergisinin 2006 "Milyarderler Listesi"nde 1 milyar dolarlık servetiyle 620. sırada yer aldı. Bir önemli nokta daha; özel tasarımlı helikopteriyle geziyor.
Steven Spielberg
Film yönetmeni ve yapımcısı Steven Spielberg’in, bir film okuluna başvurusu reddedilmişti. Daha sonra kayıt yaptırdığı California Devlet Üniversitesi’ni yarıda bıraktı. Sinema aşkı yakasını bırakacak gibi görünmüyordu. Oscar ödüllü birçok filmin yapımcılığını üstlenen devasa film stüdyosu DreamWorks’un ortak kurucusu olarak sinemanın okulsuz dahisi oldu. 1994’te Güney Kalifornia Üniversitesi tarafından kendisine fahri doktora verilen Spielberg, Forbes’un 2009 listesinde dünya milyarderleri arasında 3 milyar dolarlık servetiyle 205. sırada yer alıyordu.
Mark Zuckerberg
Facebook kurucusu 27 yaşındaki Mark Zuckerberg, dünya milyonerleri arasında 785., Forbes’un en zengin Amerikalılar listesinde de 321. sırada yer alıyor. ABD'nin en saygın üniversitelerinden Harvard'a girdiği yıl okulun en yakışıklı ve en güzel öğrencilerinin seçildiği facemash.com sitesini kurdu. Sitede Hardvard'daki tüm öğrencilerin fotoğrafları vardı. Ancak fotoğrafları bulmak için, üniversitenin veri tabanına girmesi gerekmişti. Veri tabanını hacklediği ortaya çıkan Zuckerberg, disipline verilince okulu bıraktı. Harvard'lı öğrencileri internet üzerinde buluşturmak için ikinci sitesi olan Facebook'u kurdu. Facebook, 18 ayda ABD'nin en büyük arkadaşlık sitelerinden biri haline gelince yatırımcıların da ilgisini çekti ve bugün sahip olduğu 13.5 milyar dolarlık servetinin kaynağını oluşturdu. Diplomadan vazgeçen ama milyonları vuran Zuckerberg Facebook'u 2011 yılında The Brand Finance ® Global 500 listesine göre dünyanın en değerli 281. markası oldu. 2010 yılında ise TIME dergisince Mark “Yılın Adamı” seçildi.
Catherine Zeta-Jones
15 yaşında liseyi sinema yıldızı olmak için terk eden Gallerli aktris, önce İngiliz televizyon filmlerinde küçük rollerde oynadı. Daha sonra Hollywood’a giderek Mask of Zorro’da rol adlı. 2002’de Chicago filmindeki rolüyle en iyi yardımcı kadın oyuncu Oscar’ını kazandı. Michael Douglas’la evli olan oyuncu, yaklaşık 45 milyon dolarlık bir servete sahip.
Bill Gates
Microsoft’un kurucusu Bill Gates, 12 yaşında katıldığı bilişim kursuyla kendisini dünyanın en zengin adamı yapacak bilgisayar aşkına tutulmuştu. Yüksek puanla girdiği Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ndeyken arkadaşı Paul Allen ile geliştirdiği program dili büyük bir firmadan sistemi daha da geliştirmeleri için sipariş alınca iki yıl devam ettiği okuldan ayrılarak Allen’la birlikte Microsoft’u kurdu. Forbes’un listesinde defalarca dünyanın en zengini seçilen Gates’in servetinin 40 milyar dolar olduğu biliniyor. Diplomasını alamamış olsa da Harvard Üniversitesi tarafından 2007’de fahri doktora unvanıyla ödüllendirildi.
Sakıp Sabancı
2004 yılında aramızdan ayrılan Sabancı Holding Eski Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı, sağlık sorunları nedeniyle lise öğrenimini yarıda bırakmak zorunda kalmıştı. Babası Hacı Ömer Sabancı’nın temellerini Adana’da attığı Sabancı Holding’in başına, babasının ölümünden sonra geçti. Hayırseverliği ve sempatisiyle tüm Türkiye’nin sevdiği bir işadamıydı. Sayısız okul ve hastane yaptırdı. Ülkemizin ilk vakıf üniversitelerinden Sabancı Üniversitesi’ni kurdu. Vefat ettiği 2004 senesinde Forbes'in milyarderler listesinde 147. sırayı almıştı.
Robert De Niro
İçe kapanık bir çocuk olan ve zamanın çoğunu kitaplar arasında geçiren Robert de Niro, 17’nci yaş günü öncesi liseden ayrıldı. Ünlü tiyatro öğretmeni Stella Adler’den ders aldı. Önce küçük bütçeli filmlerde oynadı. 1973'te yönetmen Martin Scorsese birlikte filmler çevirmek üzere adım attılar. Bir yıldız olmasını sağlayan, muhteşem bir oyunculuk sergilediği The Godfather II filmi olmuştur. 2 kez Oscar ödülü alan ünlü oyuncu film stüdyosu TriBeCa ile birkaç meşhur New York restoranının da sahibi.
Henry Ford
Liseyi bile tamamlamayan Henry Ford, dünyanın en büyük otomobil üretim şirketlerinden Ford Motor’un sahibi. Ayrıca ilk seri üretim gerçekleştiren ve üretim sürecini baştan sona değiştiren ilk otomobil imalatçısı. Seri üretim, Ford’un çok daha ucuza satış yapmasını sağladı. Satış rakamları hızla yükseldiği için kâr oranı da oldukça yüksekti. Düşük fiyat, yüksek kâr; işte Ford’u bir dünya markası haline getiren formül buydu. Henry Ford, Time dergisi tarafından 20. yüzyılın en etkili kişilerinden biri seçilmişti.
gencgelisim.com