*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Diyarbakır’daki Engelli Odaklı Sivil Toplum Örgütleri Tepki Gösterdi  (Okunma sayısı 733 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20677
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com


Tüm kamusal alanların engellilerin erişimine uygun hale getirilmesiyle ilgili yedi yıl önce çıkarılan yasanın ertelenmesine Diyarbakır’daki engelli odaklı sivil toplum örgütleri tepki gösterdi.
 
2005'te TBMM'de onaylanan 5378 sayılı “Özürlüler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”, kent yaşamının, özellikle de devlet daireleri, okullar gibi kamusal alanların, engellilerin erişimine uygun hale getirilmesi zorunluluğu getiriyor, bunun için de tüm ilgililere yedi yıllık bir geçiş süresi tanıyordu. Ancak kanunun gereğini uygulamak için geçen yedi yıl boyunca konunun ilgilileri olan belediyeler ve bakanlıklarda dişe dokunur hiçbir çalışma yapılmadı. Bu nedenle yasanın yürürlülüğü geçtiğimiz günlerde bir yıl daha ertelendi.
 
“EVLERİNE HAPSOLACAKLAR”
 
Söz konusu duruma Diyarbakır’da engelli odaklı faaliyet yürüten sivil toplum örgütleri tepki gösterdi. Uluslararası Engelliler Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Erdal Satılış, engellilerin bir oldu bittiyle haklarından mahrum edildiklerini belirterek, sorunların çözümünün ertelendiğini ancak 7 yılda çözülmeyen sorunların bir yılda da çözülmeyeceğini ifade etti. Sürenin uzatılmasıyla engellilerin tüm hak ve özgürlüklerinden mahrum bırakılacağını ifade eden Satılış, şunları kaydetti:
 
“Yasanın yürürlüğe girdiği 7 Temmuz 2005 tarihinden itibaren yedi yıl içinde engelliler için erişilebilir duruma getirilmesi görevi verildi. Verilen sürenin 7 Temmuz'da sona ereceği açıklandı. Ancak bu sürenin dolmasına günler kala verilen yeni bir yasa teklifi ile süre uzatıldı. Eğer böyle devam ederse, Türkiye nüfusunun yüzde 12'sini oluşturan engelliler okula, tiyatroya, hastaneye, sinemaya, alışverişe, kütüphaneye, camiye, parklara, adliye saraylarına, spor tesislerine, müzelere, giremeyecek, toplu taşıma araçlarına binemeyecek ve evlerine hapsolacaklardır.”
 
Diyarbakır merkezine bakıldığında diğer illere göre, engellilerin erişiminin birçoğunun sağlandığına da dikkat çeken Satılış, “Fakat genel olarak bakıldığında birçok eksikliklerin olduğu da bir gerçektir. Örneğin engelliler için bakım aylığı veren kurum şu an 3’üncü katta ve asansörde yok. Yine örnek verecek birçok konu var. Bu yüzden engelli sivil toplum örgütü olarak, sürenin uzatılmasına karşıyız” dedi.
 
“SÖZÜN TUTULMASINI BEKLİYORUZ”
 
6 Nokta Körler Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Akif Karataş da, 7 yılda çözülmeyen sorunların bir yıl içerisinde çözülmesinin çok zor olduğunu belirterek, “7 yıl içerisinde Diyarbakır’da engellilere yönelik çalışmaların aşağı yukarı yüzde 30’u tamamlandı. Ancak yine de birçok sorun var. Bunlarla ilgili özellikle Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne sunmuş olduğumuz projeler var. Özellikle kaldırım çalışmaları, şehir içi otobüslerin görme engellilere yönelik seslendirilmesi ve sesli sinyalizasyon sistemleri yapılması gibi projeler. Bize 2013 yılı sonuna kadar çalışmaların tamamlanacağını söylediler. Biz de bekliyoruz. Bunların olmaması eksikliktir ve yapılmaması bizi hayal kırıklığına uğratır. Bunların bir an önce hayata geçirilmesini temenni ediyoruz. Çünkü bunlar engelli vatandaşlar için büyük kolaylık olacak” diye konuştu.
 
25.07.2012 – Yenigün