*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Dolunay: Kararlı Olduktan Sonra Başarıya Engel Yok  (Okunma sayısı 551 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20677
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com
Dolunay: Kararlı Olduktan Sonra Başarıya Engel Yok
« : Temmuz 14, 2012, 04:14:43 ÖS »


Dolunay Kocabağ 14 yaşında. Türkiye'nin önceki gün sonuçları açıklanan Seviye Belirleme Sınavı (SBS) şampiyonu ve Ortaöğretim Yerleştirme Puanı'na (OYP) göre Türkiye ikincisi. Yüzde 8 oranında görebilmesine rağmen, son 3 yıldır SBS'lerde tüm soruları yanıtlayarak 500 tam puan alıyor. Dolunay'm başarısı "azmin ve kararlılığın önünde" hiçbir engelin duramayacağını gösteriyor. O da zaten başarının tüm engellilere örnek olmasını istiyor. Dolunay, "Kararlı olduktan sonra başarıya engel yok. Sadece bizim daha sabırlı olmamız ve daha çok gayret göstermemiz gerekiyor" diyor.
 
Dolunay, gözlüğünün tek camına taktığı ve yalnızca sağ gözünde yüzde 30 görmesine olanak sağlayan teleskopik gözlüğü kullanmasa okuyamıyor. Gözlükle de zaten 5 harflik bir kelimenin ancak 3 harfini görebiliyor. Buna rağmen SBS'de "Ayrıcalık olmasın" diyerek, ek süre kullanmadı. Hakkı olduğu halde "gözetmenle sınava" girmek istemedi. Engelli olarak tanımlanmaktan hoşlanmıyor. "Görmüyor olabilirim ama bunun eksiklik olarak kabul edilmesini istemiyorum. Herkes gibi ben de başarılıyım" diyor. Fosforlu renkleri görebildiği için seviyor. Ama yavruağzı ve kavuniçinin nasıl bir renk olduğunu parlak renklerin dışındakileri göremediği için merak ediyor ve "Kavuniçi denilen renk kavunun tadına benziyor mu?" diye soruyor. Dolunay'ın hayali burs bulursa Amerikan Robert Lisesi'ne gitmek.
 
Habertürk Eğitim Editörü Pervin Kaplan'la konuşan Dolunay Kocabağ, nasıl başarı için mücadele ettiğini ve hayallerini anlattı.
 
Bilfen Koşuyolu İlköğretim Okulu öğrencisi olan ve okulun filarmoni orkestrasında yer alan Dolunay, piyano ve keman çalıyor.
 
îşte Dolunay'ın "Azmin başarısı" dediği öyküsü.
 
1 AYLIKKEN GÖZLÜK TAKTI: Görmemde sorun olduğu henüz 1 aylıkken annem tarafından fark edilmiş. İki gözüm için yüzde 92 oranında görme kaybı olduğu anlaşılmış. İlk gözlüklerimi 1 aylıkken takmışım.
 
5 KAT DAHA ÇOK ÇALIŞIYOR: Arkadaşlarımın 1 saatte yaptıklarını ben 5 ya da 6 saatte yapabiliyorum. Geometri dersinde teleskopik gözlükle bile dairenin ya da karenin parçalarını görüyordum. 5 harfli bir kelimenin de 3 harfini görüyorum ama bu okumama engel değil.
 
FOSFORLU RENKLERİ SEVİYORUM: Onları görebiliyorum. Koyu kırmızı, koyu mavi, koyu sarı onlarla sorunum yok. Pastel renkleri hiç bilmiyorum. Hep kavuniçi, leylak diyorlar. Kavuniçi nasıl bilmiyorum. Kavunun içi gibi mi? Kavun tadında mı? Bir şeye benzeterek anlamaya alışıyorum.
 
'Hayat onun için çok zor ve mücadeleli'
 
Anne Ayşe Kocabağ ve baba Duran Kocabağ kızlarıyla gurur duyuyor. Çok inatçı ve gururlu bir çocuk olduğu için ayrıcalıklardan hoşlanmadığını anlatan Ayşe Kocabağ, "Sınava gözetmenle girmesini sağlamak ve ek süre verilmesini kabul ettirmek için çok uğraştık. Ek süreyi hiç kullanmadı. Başarısının ek süreden kaynaklandığının sanılacağım düşündü. Hayat aslında onun için zor. Çünkü mükemmelliyetçi" diyor.
 
'Ek puan haksızlık'
 
18 çocuğun Türkiye ikincisi olduğunu hatırlatan baba Kocabağ, sınav sonuçlarına uluslararası yarışmalarda derece alınması durumunda ek puan verilmesine de karşı çıkıyor: "Bu uygulama hem Dolunay'a hem de diğer çocuklara haksızlık. Akademik bir yarış sınav. Puan yerine burs verilsin. Aslında bu çocukların tümü Türkiye şampiyonu ama biri yarışmadan ödül aldığı için hepsinin önüne geçti."
 
Kocabağ, Dolunay'ın kullandığı teleskopik gözlüğün 2 bin 200 dolara mal olduğunu ancak SGK'nın bunu karşılamadığını söylüyor.
 
AYRICALIKTAN HOŞLANMIYORUM: Ayrıcalık yapılmasını istemiyorum. Sadece sınıfta en önde oturuyorum. Sınavda bana verilen ek süreyi de kullanmadım. Başkalarına haksızlık olmasın istedim. Yapabiliyorsam neden ayrıcalığa sahip olayım.
 
BİLGİSAYAR KULLANAMIYORUM: Ekranı çok parlak ve çok büyük. Hepsini göremiyorum. İçinde hareket eden oku kaybediyorum. Ama tablet kullanabiliyorum.
 
PSİKOLOG OLACAĞIM: Amerikan Robert Lisesi'ne gitmek isterim. Bulamazsam Galatasaray'a gideceğim. Üniversitede psikoloji okumak istiyorum.
 
BESTE YAPMAYI SEVİYORUM: Apartmanda piyano çalan bir kız vardı. Hep sesini duyuyordum. Sonra taşındılar. Sesini çok sevmiştim, ben de çalmaya karar verdim. Beste yapıyorum ve seviyorum. Kemana sınavlar yaklaşırken ara verdim, tekrar başlayacağım.
 
ÜZÜLDÜM AMA: Ek puan alarak Ezgi'nin birinci olmasına üzüldüm. Sınavda hepimiz eşittik. Hepimiz birinci olacaktık. Bu uygulama haksızlık. Akademik yarışta neden spor başarısı puan kazandırsın.
 
YURTDIŞINDA OKUMAK: Aslında yurtdışında okumak isterim. Tek başına zor olur diye korkuyorum. Evin içinde sorun yaşamıyorum. Bizim sokağın yollarını da bildiğim için sorun yok. Ama bozuk yol olunca yürüyemem.
 
14.07.2012 – Habertürk