*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Sabret Demenin En Zor Olduğu Yer: Somali  (Okunma sayısı 1867 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20677
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com
Sabret Demenin En Zor Olduğu Yer: Somali
« : Ağustos 19, 2011, 01:29:23 ÖÖ »


Yüzyılın en dramatik kıtlık vakasının yaşandığı Somali’de yürekleri parçalayan bir insanlık dramı var. Son iki ayda 5 yaşın altında 30 bin çocuk öldü, binlercesi de ölümün pençesinde can çekişiyor. Somali’ye giden Dr. Süleyman Gündüz, sözün bittiği yer ‘o uzak ülke’de gördüklerini ü paylaştı.

Somali, açlık ve kıtlığın pençesinde can çekişiyor. Tek damla yağmurun düşmediği ülkede iş savaşın da tetiklediği içler acısı bir dram var. Kırsalda yaşayan milyonlar kıtlık nedeniyle terk-i diyar eyledi, kendilerini bir bilinmezin yollarını vurdu. O yolda öyle dramlar yaşandı ki... Bir anne az kalan birkaç lokma yiyeceğini çocukları yesin diye kendini açlığa mahkum etti, öldü. O yolda başka bir anne, daha iyi durumda olan çocuklarını kurtarmak için hasta iki çocuğunu ölüme terkedip devam etti. İnsanlık dramının yaşandığı Somali’ye yardım elini uzatan Yeryüzü Doktorları, 600 bini aşkın kişinin yaşadığı Dadaap’a gitti. O ekipte yer alan Dr. Süleyman Gündüz, tanık olduğu dramı anlattı:

600 BİNDEN FAZLA MÜLTECİ

“Dadaab 1991’de BM’nin denetimine geçmiş Somali’deki iç çatışmalardan ve daha önceki kıtlıklardan kaçarak gelen mülteciler için kurulmuş. Kamp 3 ayrı bölgede ve şu anda 600 binden fazla kişi yaşıyor. Mart ayında yaklaşık 400 bin kişi yaşarken son 5 ayda mülteci sayısında inanılmaz bir artış olmuş. Zaten artık kamp kontrol edilemez ve insanlar sayılamaz bir durumda. Dadaab BM’nin dünya üstündeki en büyük mülteci kampı. Kampın içinde diğer ülkelerden gelen 700 bine yakın mülteci var. ”

ÇOCUKLAR ENGELLİ OLACAK

“Kamp çok uzun süreçte oluştuğu için içeride bir sistematik var. Somaliler tarafından oluşturulmuş ilkel bir yapılanmaya sahipler. Kampın içinde güvenliği yeterli olmasa da BM’nin özel güvenlikçileri sağlıyor. Kenya Güvenlik Güçleri ise kampın dış güvenliğinden sorumlu. Dadaab’ın bazı yerlerinde 7 sıra tel örgüyü aşarak içeri girebiliyorsunuz. Bazı yerlerde ise tel örgü bile yok. Kampta özellikle beslenme yetersizliğinden kaynaklanan çocukların gelişimleriyle ilgili sorunlar ve aç kalan hamile kadınların yaşadığı problemler öne çıkıyor. Hamile kadınlar hem düşük yapıyor hem de doğan çocuklar özürlü olarak dünyaya geliyor.

UZMAN DOKTOR YETERLİ DEĞİL

“Üç temel konuda sıkıntı yaşanıyor. Su, gıda ve sağlık yardımı. Bu kadar büyük bir kampa ilaç yetiştirmekte mümkün değil. Kamptaki ziyaretlerimiz sırasında 3 tane klinik olduğunu gördük. Bu üç klinik genelde ayakta tedavi hizmeti veriyor. Uzman doktor da yok denecek kadar az. Geçmiş dönemlerde uluslararası sağlık örgütleri BM’yle koordineli olarak sağlık hizmeti sunmuşlar. Dadaab’a her gün yeni mülteci geldiği için kayıtlar da sağlıklı değil. Yani bir hastayı takip etmek çoğu zaman mümkün olmuyor. Hastalığı izlenemeyen insanlar ise hayatını kaybediyor”

19.08.11 – Vatan