*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Üniversiteliler Engelsiz Yaşam İçin Tasarladı  (Okunma sayısı 2648 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20677
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com
Üniversiteliler Engelsiz Yaşam İçin Tasarladı
« : Haziran 17, 2011, 04:17:27 ÖS »


Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde yürütülen ve birbirinden ilginç detayları içeren 80 bilimsel proje sergisinde, engellilerin yaşamını kolaylaştırıcı teknolojik ürünlerle, tıpta tedavi amaçlı cihazlar dikkati çekti.

Başkent Üniversitesi Bağlıca Kampüsünde Prof. Dr. İhsan Doğramacı Konferans Salonundaki sergi, düzenlenen törenle açıldı.

Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Berna Dengiz, açılış töreninde yaptığı konuşmada, fakültelerinin, bilgi ve teknoloji üretip uygulamaya aktaracak nitelikli insan gücünü yetiştirmeyi amaçladığını ifade etti.

Bu yıl hazırlanan projelerin konseptinin, özellikle engellilerin yaşamını kolaylaştırıcı, tıpta tanı ve tedavi amaçlı yeni fikirler içeren cihazlar ve gerçek hayatta karşılaşılan problemlerin çözümüne yönelik uygulamalar olduğunu anlatan Dengiz, sergiyi, Elektrik Mühendisleri Odası, Makine Mühendisleri Odası ve OSTİM Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü ve ASO işbirliği ile düzenlediklerini ve böylece projeleri iş dünyası ve sanayi ile buluşturmak istediklerini belirtti.

-SERGİDE NELER VAR?-

Beyin cerrahisinde kullanılabilecek "Cerrahi robot yılan" adlı projede,

"kaslı Kablo" denilen, akımla boyu değişen özel bir kablo kullanılarak, yılan şeklinde kıvrılarak hareket eden, beyin cerrahisinde kullanılabilecek bir

"Cerrah-Robot Yılan" tasarımı yapıldı.

"Göz hareketlerinin yazıya çevrilmesi için iki kanallı Elektro-Okülogram İzleme Sistemi" projesi ise felç veya çeşitli kas hastalıklarına bağlı olarak konuşma ve hareket yeteneğini kaybetmiş kişilerin, istek ve düşüncelerini göz hareketlerinin yazıya çevrilmesi yoluyla aktarabilmesi için geliştirildi.

"Mobil telefonda Sesli Wiki, (sesli elektronik ansiklopedi)" projesinde, görme engellilerin ansiklopedik bilgileri, kendilerinin internet erişimi olmasa bile, cep telefonunun mesaj gönderme özelliklerini kullanarak, uzaktaki internet bağlantısı olan bir bilgisayardaki bilgiye erişebilmeyi ve seslendirilerek getirilebilmesini sağlayan bir sistem tasarlandı.

"Uyku iğciği tespiti ve aktivitesinin incelenmesi" projesinde de uyku iğciklerinin analizi; beyin araştırmaları, nörolojik bozukluklar, uyku evrelerinin skorlanması ve uykunun işlevinin değerlendirilmesi açısından önemli bir parametre olan uyku iğciklerinin bilgisayar ortamında uzmana yardımcı olacak şekilde tespitini yapan bir program hazırlandı.

Uykusuzluk sorunu olan deneklerin EEG kayıtları kullanılarak geliştirilen sistem, uyku EEG'sindeki uyku iğciklerinin yerlerinin tek tek bir uzman tarafından belirlenmesindeki subjektifliği ve fazla zaman harcanması dezavantajlarını ortadan kaldırıyor.

"Bilgisayar faresi" başlıklı projede de 2 eksenli bir ivme ölçer ve mikro kontrolcü kullanılarak bir eylemsizlik faresi yapıldı. Farenin en önemli avantajı, üzerinde yürütülmesi gereken bir yüzeye ihtiyaç duymaması. Böylece yolculuk sırasında veya uzanırken bile bilgisayar rahatlıkla kullanabiliyor. Özellikle kolunu hareket ettiremeyen bir engelli, bir parmak hareketi ile bilgisayar kullanma olanağına kavuşabiliyor.

"Akıllı Toprak Nem Algılayıcısı Tasarımı" projesinde ise su kaynaklarını verimli bir biçimde kullanmak ve gereksiz sulamaları önlemek amaçlanıyor. Tasarlanan algılayıcı toprağın nem miktarını ölçerek bu bilgiyi kablosuz iletişimle merkeze ulaştırıyor ve merkezdeki sistem eşik değer ile karşılaştırma yaparak sulama kararı veriyor.

17.06.11 – AA