*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: "Bir Fırsatım Olsa" Projesi  (Okunma sayısı 2159 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20677
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com
"Bir Fırsatım Olsa" Projesi
« : Aralık 09, 2009, 01:44:03 ÖS »


Gevaş Kaymakamlığınca engelliler için başlatılan ''Bir Fırsatım Olsa'' kampanyası çerçevesinde ilçe genelindeki tüm engelliler, köyler de dahil gezilerek tespit edilecek. Sosyal hayata kazandırılacak engellilerin bir fırsatı olduğunda gerçekleştirmeyi düşündüğü hayalleri, kaymakamlığın yardımıyla hayata geçirilmeye çalışılacak.


Van Gevaş Kaymakamlığı, engellilerin yaşama adapte olması ve hayallerini gerçekleştirmesi için 3 yılda tamamlanacak ''Bir Fırsatım Olsa Projesi'' kapsamında, Gevaş ve köylerinde yaşayan tüm engellilerin envanterini çıkartacak.


Haneye düşen engelli sayısı ve engellerinin tek tek belirleneceği çalışmanın ardından, bu kişilerin sosyal, kültürel,ekonomik ve eğitim alanındaki tüm sorunlarının çözümü yoluna gidilecek.


Proje kapsamında her engelliye, ''Bir fırsatım olsa şunu yapardım dediğin ne var?'' sorusu yöneltilecek, engellinin hayal ettiği o konunun gerçekleştirilmesine çalışılacak.


-4 AŞAMALI PROJE


Proje, 'Özürlü Olmam Okumama Engel Değildir', Engelliler İçin Sosyal Destek Merkezi Projesi', 'Engelliler İçin Engelsiz Üretim Projesi' ve 'Engelli Yeteneklere Şans Projesi'' başlıkları olmak üzere 4 ayrı aşamadan oluşuyor.


Projenin ilk ayağında belinlenecek engelliler, okula devam ediyorsa desteklenecek, devam edemiyorsa en yakın özel eğitim veren okula kaydı yaptırılacak.


Projenin bir sonraki ayağında, engelliler, evlerden servislerle alınarak, oluşturulacak sosyal destek merkezlerinde becerilerinin geliştirilmesi sağlanacak.


Projenin üçüncü aşamasında, engellilerin üretime katkı sağlayacağı, rahatlıkla girip çıkabilecekleri engelsiz üretim merkezleri oluşturulacak.


Projenin son aşamasında ise bu engellilerin başarılı olduğu alanlar uzmanlarca belirlenecek ve becerilerini geliştirecekleri alanlara yönlendirilecek, yerel ve ulusal alanda becerilerini sergileyebilme şansı sağlanacak.


Yaklaşık 700 bin Türk Lirasına mal olacak proje bitiminde, ilçe genelindeki engellilerin yüzde 5 olan eğitim oranının, yüzde 98'e çıkartılması planlanıyor. Proje sonunda en az 200 engellinin işe yerleştirilmesi, 3 bin engelli ailesine de uzmanlarca psikolojik destek verilmesi düşünülüyor.


Proje kapsamında 50 lisanslı engelli sporcunun yetiştirilmesi planlanırken, belirlenen ilk 30 engelliye tüm malzemeleri alınarak, spor yapma imkanı sağlandı.


-ENGELLERİ GERÇEK ANLAMDA KALDIRACAĞIZ


Türkiye'de engellilerin sadece 3 Aralıkta gündeme geldiğini, o tarihten sonra engelliler ve ailelerinin sorunlarıyla başbaşa bırakıldığını belirten Gevaş Kaymakamı Tahsin Aksu, klişeleşmiş cümlelerden vazgeçilmesi, engellilerin evine girilmesi gerektiğine inandıklarını söyledi.


Engellileri dışlayarak yaşamanın Türk ve Müslüman bir topluluğa yakışmayacağını vurgulayan Aksu, şöyle devam etti:


''Bizim yapmak istediğimiz sembolik bir proje değil, engelli vatandaşlarımızın toplumsallaşmaları adına topyekün bir bilinçlenme hareketine başlamak suretiyle yeni ve anlamlı bir proje hayata geçirmektir. Bu projenin kapsamı ve hedefleri açısından engelliler için gerçekleştirilen projeler içinde ayrı bir yerde olduğunu ve hatta uluşmak istediği amaçlar doğrultusunda ülke düzeyinde gerçekleştirilen ilk engelli projesi olduğunu söylemek abartı olmaz.''


Bunun bir pilot proje olacağına inandığını bildiren Kaymakam Aksu, ''Tabii bu iddialı sözler, sağlam bir alt yapı çalışmışlığın sonucu olarak dilimizden dökülmektedir. Projemiz çeşitli aşamalardan çalışmalardan geçerek şekillenmiş ve bu günlere gelmiştir'' dedi.

Diyarbakır Söz