Klonlanan telefonlar çöpte çıktı
İstanbul polisinin yürüttüğü operasyonda ele geçirilen IMEI'lerin sırrı çözüldü. Klonlanan numaraların çoğu çöpte!
İstanbul polisinin kaçak cep telefonu şebekesine yaptığı operasyonda ele geçirilen 100 binin üzerindeki elektronik kimlik (IMEI) numarasının çöpe atılan telefonlara ait olduğu tespit edildi.
Cep abonelerinin yüreğine su serpen bilgiyi veren Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), kullanımda olan ve klonlanan telefonlarında hemen kapatılmadığını belirtti. Elektronik Haberleşme Kanunu'na göre faturalı telefon alan ve daha sonra kaçakçılar tarafından kopyalanan telefonlardan abone sorumlu tutulmuyor.
Medyada, '100 binin üzerinde cep iptal edilecek' başlığıyla yer alan haberler, cep telefonu sahiplerini telaşa düşürdü. Konuyla ilgili olarak Cihan'ın sorularını cevaplayan BTK yetkilileri, İstanbul Emniyeti'nin operasyonunda ele geçirilen cep telefonu kimlik bilgilerini Mobil Cihaz Kayıt Sistemi'nden sorguladıklarını aktardı. Beyaz ve kara listesindeki IMEI numaralarının tek tek incelendiğini kaydeden yetkililer, "Şebekede ele geçirilen numaralarla şu anda kullanımda olan beyaz listede yer alan telefonların numaralarını karşılaştırdık. Aynı değil. Dolayısıyla kapanacak telefon yok." bilgisini verdi.
Kaçak cep telefonlarının sisteme kaydedilmesi sürecinde önemli görevler üstlenen Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İşadamları Derneği (Mobisad) Başkanı Murat Dursun da, öne sürüldüğü gibi 100 bin telefonun kapanmayacağını söyledi. Dursun, "Polisin ele geçirdiği şebeke ve benzer kaçakçılar genellikle sahteciliği yaparken çok uzun yıllar önce ithalatı yapılmış cihazların IMEI numaralarını kullanıyor. Çöpte olan cep telefonlarının numaralarını kullanıyorlar. Dolayısıyla şu anda kullanımda olanlar kapanmayacak." diye konuştu.
Kopyalamada vatandaşın bir sorumluluğu olmadığına dikkat çeken Murat Dursun, kopyalanan IMEI numaraları arasında şu anda 'alo' diyen abonelerin telefonlarının bulunması halinde izleyecekleri yöntem hakkında da şu bilgiyi verdi: "Elektronik Haberleşme Kanunu'nda açık hüküm var. Cep telefonu klonlananlara uyarı mesajı gönderiliyor. Vatandaş bu mesajı aldıktan sonra telefon ve faturasıyla bir bayiye giderek yanlışlığı düzeltiyor. Mobil Cihaz Kayıt Sistemi'nde telefon yeniden tek numara olarak gözüküyor."
Cep telefonu sahipleri, kullandıkları cihazın beyaz listede olup olmadığını kendileri de kontrol edebiliyor. Bunun için telefonda *#06# tuşlarına basıp ekrana çıkan IMEI numarasını Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu internet sitesinden kaçak cep sorgulama bölümüne yazmaları yeterli. Sorgulamanın ardından, 'telefon sisteme kayıtlı' ifadesi çıkanlar konuşmaya açık cihaz sahipleri olduğu için herhangi bir tereddüt taşımaları gerekmiyor.
Klonlama nedir?
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun yaptığı tanıma göre klonlanan telefon; elektronik kimlik bilgisi (IMEI numarası) değiştirilmiş ya da kopyalanmış cihaz anlamına geliyor. Beyaz liste ise elektronik haberleşme bağlantısı açık cihazlara ait IMEI numaralarından oluşuyor. Kara liste kaçak, kayıp veya çalıntı cihazlara ait olan ve elektronik kimlik bilgisi değiştirilen cihazlara ait IMEI numaralarından oluşuyor. Gri liste ise beyaz ve kara liste dışında kalan ve elektronik haberleşme bağlantısı açık olan cihazların IMEI numaralarından oluşuyor.