*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Serkan Uman Engel Tanımadı 3 Parmağıyla Kitap Yazdı  (Okunma sayısı 1781 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20677
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com
Serkan Uman Engel Tanımadı 3 Parmağıyla Kitap Yazdı
« : Şubat 20, 2016, 04:16:00 ÖÖ »
Serkan Uman Engel Tanımadı 3 Parmağıyla Kitap Yazdı



Doğumda oksijensiz kaldığı için beyin felci olan Serkan Uman (27), kullanabildiği 3 parmağıyla kitap yazdı. Uman ayrıca engellilere karşı bilincin artması için ‘Engelleri Eğitimle Aşıyoruz' projesini yürütüyor.

1989 yılında Van'da dünyaya gelen Serkan Uman, üç çocuklu bir ailenin ortanca çocuğu. 7,5 aylık doğan Uman, doğum sırasında oksijensiz kaldığı için beyin felci (serebral palsi) olmuş. 6 aylıkken  istemsiz hareketler ve vücut kasılmalarıyla kendini göstermeye başlayan hastalığı hayatını engellememiş. Uman, kullanabildiği 3 parmağıyla ‘Her Şeye Rağmen Yaşam' adlı kitap yazdı. Bir eğitim sitesinde köşe yazarlığı da yapan Uman, toplumda engellilere olan bilincin artması için ‘Engelleri Eğitimle Aşıyoruz' projesini başlattı.

Hastalığının ilk zamanlarında Van'da götürüldüğü doktorlar Serkan için “Bazı bebeklerde böyle şeyler oluyor. Bir iki ay sonra geçer.” diyerek aileyi geri göndermiş. Vücudundaki kasılmalar devam eden Uman'ı ailesi İstanbul'a getirerek tedavi ettirmeye başlamış. Hastalığının tanısı konulduktan sonra doktorlar tedaviye başlasa da Serkan doğum sırasında oksijensiz kaldığı için tedaviye çok yavaş yanıt vermiş.

Uman, okula başladığı günü anlatırken gözleri doluyor. Okul müdürü ve bir öğretmenin kendisi hakkında söylediklerini şöyle anlatıyor: “Okula büyük bir heyecanla gittim ama gittiğimde benim hakkımda ‘Bu çocuk okusa ne olur, okumasa ne olur. Diploma alsa ne olur, almasa ne olur' dediler. O kadar çok üzülmüştüm ki. O günü asla unutamam.” Bu  sözlerin kendisini daha çok perçinlediğini dile getiren Serkan Uman, okuldan çıktıktan sonra “Ne olursa olsun okuyacağım” dediğini belirtiyor.

Rehabilitasyon merkezinde okuma-yazma öğrenen Uman, ilk, orta ve lise eğitimini açık öğretimden bitirdi. Şimdi hayali üniversiteye girmek. İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavisi devam eden Uman'ın ailelere de bazı tavsiyeleri var: “Kendimi bu kadar değiştirmemin nedeni ailem. Onların desteği olmasaydı bugün burada olmayabilirdim. Engelli çocuğu olan aileler çocuklarının önünü kesmesinler. Çünkü neler yapabileceklerini kendileri bile bilmiyor. Sosyal faaliyetlere götürsünler ve çocuklarına her zaman güvensinler.”

Bir insanı değiştirebilirsem ne mutlu

Serkan Uman, engellilerin toplumda daha fazla yer edinmesini ve kabullenilmesini istiyor. Bunun için de elinden gelen her şeyi yapıyor. ‘Engelleri Eğitimle Aşıyoruz' projesi de bunlardan biri. Proje kapsamında psikolog bir arkadaşı ile başta üniversiteler olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlarda seminerler veriyor. Özellikle üniversite gençliği ile ilgilenen Uman, proje hakkında şunları söylüyor: “Toplumun bilinçlendirilmeye çok ihtiyacı var. Özellikle üniversite gençliği yeni nesil olduğu için bir engellinin nasıl zorluk yaşadığını ve nasıl yardım edilmesi gerektiğini bilmesi açısından önemli bir kesim. Gittiğimiz üniversitelerde seminerden sonra projenin gönüllü sayısı arttı. Bütün bunlarla bir insanı bile değiştirebilirsek ne mutlu bize.”

18.02.2016 - Zaman