*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Doping ilaçlarının etkisi sanılandan uzun sürüyor  (Okunma sayısı 7181 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20677
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com
Doping ilaçlarının etkisi sanılandan uzun sürüyor
« : Ekim 31, 2013, 03:35:49 ÖÖ »
Doping ilaçlarının etkisi sanılandan uzun sürüyor



Bilim adamları, kısa bir süre için steroid kullanan sporcularda doping etkisinin sanılandan çok daha uzun sürdüğünü keşfetti.

"Journal of Physiology" dergisinde yayımlanan araştırma, dopingin etkisinin sanıldığı gibi kullanılan ilaçların kesilmesiyle sona ermediğini ortaya çıkardı.
Norveç'teki Oslo Üniversitesi'nde laboratuvar ortamında fareler üzerinde deney yapan bir grup bilim adamı, kısa bir süre testosteron verilen hayvanların daha sonra da hızla kas yapmaya devam ettiğini kanıtladı.
Araştırmacılar, hormonun kesilmesinden üç ay sonra altı günlük bir egzersiz programına tabi tutulan farelerin kaslarında yüzde 30'luk bir büyüme görüldüğünü açıkladı.
Testosteron verilmeyen kontrol grubundaki farelerde ise aynı programın ardından sadece yüzde 6'lık kas büyümesi gözlendi.
Araştırmayı yöneten Prof. Kristian Gundersen, doping için kullanılan ilaçların kas liflerindeki hücre çekirdeği sayısını artırdığını açıkladı.
Hücre çekirdekleri, egzersiz yapıldığında kasların güçlenmesine yardımcı oluyor. Fareler üzerinde yapılan deneyler, testosteron kullanarak elde edilen ek hücre çekirdeklerinin uzunca bir süre varlıklarını koruduğunu kanıtlıyor.
Prof. Gundersen, etkinin insanlar üzerinde de kanıtlanmasının ardından doping yapan sporculara verilen cezaların değişebileceğine dikkat çekti.
Dünya Anti -Doping Ajansı (WADA), kısa bir süre öncedoping yapan sporculara verilen iki yıllık ceza süresinin dört yıla çıkarılmasını önermişti.
WADA, Norveçli bilim adamlarına araştırmalarını insanlar üzerinde de yapmaları için destek verecek. Ekip, Oslo'daki bir spor akademisinin öğrencilerinin katılacağı araştırma için hazırlık yapıyor.
Aynı ekip, daha önce "kas belleği"nin varlığını gösteren bir çalışma yapmıştı. Çalışma, gençken spor yapan kişilerin kaslarının, daha sonraki yaşamlarında spor yaptıklarında çok daha kolay büyüdüğünü gösteriyordu.Kaynak: AA


Etiketler :10 2-Tedaviye dirençli şiddetli mukokutanöz Behçet hastalığı 20 büllü hastalıklar (Pemfigus vulgaris, büllöz pemfigoid, dermatitis herpetiformis ve diğer otoimmün büllü hastalıklar) 1-Hafif 102-Orta 20 3-Şiddetli 40 4-Çok şiddetli 60 Kronik bağ doku hastalıkları 1-Hafif 5 2-Orta 10 3-Şiddetli 20 4-