*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Engellilere Hizmet Verecek Yata Turizm İşletme Belgesi Düzenlendi  (Okunma sayısı 1609 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20677
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com
Engellilere Hizmet Verecek Yata Turizm İşletme Belgesi Düzenlendi



Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek ilk kez engellilere yönelik hizmet verecek bir yata Deniz Turizmi Araçları Turizm İşletme Belgesi düzenledi.
 
Ankaralı işadamı Tunç Tonger'e ait olan ve engellilerin kullanımına yönelik olarak tasarlanan, yapımı 16 ayda tamamlan ve 2012 yılı Eylül ayında denize indirilen 2 milyon TL'lik Well adlı yat kendi alanında bir ilk olma özelliği taşıyor. Tonger, Well adlı yatına Deniz Turizmi Araçları Turizm İşletme Belgesi alabilmek için Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne müracaat etti. Didim'e giderek yatı tüm yönleriyle değerlendiren İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri, yatın 'Deniz Turizmi Araçları Turizm İşletme Belgesi' alabilmek için yeterli koşullara sahip olup olmadığını rapor halinde getirdi. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yapılan denetlemede turizm işletme belgesi alma yeterliliğinde olduğu onaylanan yat için Deniz Turizmi Araçları Turizm İşletme Belgesi düzenlendi.
 
Well adlı yat ile ilgili işlemleri takip eden İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, engellilere yönelik olarak planlanan bir yata turizm işletme belgesi düzenleyen Türkiye'nin ilk kurumu oldu. Didim'e geldikten sonra ilk kez Didim ve Yöresi Engelliler Derneği üyeleriyle gezi amaçlı denize açılan yat, Didim D-Marin 'de demirleyerek engellilere yönelik hizmet verecek.
 
Ankaralı işadamı Tunç Tonger'in yatına turizm işletme belgesi alabilmek için kendilerine müracaat ettiğini belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, "Görevli arkadaşlarımız Didim'de giderek yatı yerinde denetlediler. Yapılan denetimlerde teknenin Deniz Turizmi Araçları Turizm İşletme Belgesi alabilmesi için gereken özelliklere sahip olduğu görüldü. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzce Well adlı yata 'Deniz Turizmi Araçları Turizm İşletme Belgesi' verilmesi için gerekli belgeler tanzim edilerek, 'Deniz Turizmi Araçları Turizm İşletme Belgesi' düzenlenmiştir. Müdürlüğümüzün yaptığı bu belgelendirme işlemi, yaptığımız araştırmalara göre engellilere yönelik olarak planlanan bir deniz turizmi aracı için Türkiye'de gerçekleşen ilk uygulama oldu" dedi.
 
Gezi öncesinde teknenin kullanımıyla ilgili bilgiler veren teknenin mimarı Hacı Mehmet Hekim de, "kendisi de bir engelli olan Tunç Tonger'in engellilere hizmet vermek için bu yatı yapmaya karar verdiğini belirterek, biz de bu bağlamda tekneyi engelli kullanımına göre projelendirdik. Bu yatın yapılmasında üç temel amaç var. Bunlardan ilki turizm sezonun üçte birinde tekneyi, Tunç bey kendisi ve ailesi kullanacak. Diğer üçte birinde maddi imkanı olan engellilere kiraya verilecek ve buradan elde edilen gelirle diğer üçte birinde ise Doğu Anadolu'da, Ege'de, Akdeniz'de maddi durumu yerinde olmayan denizi bile hayal edemeyen engellilerin kullanımına sunulacak. Projenin asıl ana teması bu. Umarım bu projede yer alan engelli arkadaşlarımız keyif alır. Proje da amacına ulaşmış olur" diye konuştu.
 
TEKNENİN ÖZELLİKLERİ
 
Karadeniz Ereğli'de yapılan 80 ton ağırlığında olan ve 2 milyon TL'ye mal olan 12 yatak kapasiteli Well adlı yat 19 metre uzunluğunda ve 5,5 metre genişliğinde. Çelikten yapılmış iç tasarımı ve özellikleri açısından engellilerin kullanıma yönelik tekne Hidrolik Hareketli Platform Senaryosu ile denize yardım olmadan inilebiliyor. Hidrolik Hareketli Pasarella Senaryosu ile tekneden uzaklaşabilirken, Hidrolik Hareketli Oturma Grupları Senaryosu ile tekne içerisinde kendi imkanlarıyla koltuklara geçiş yapılabiliyor. Hidrolik Kat Asansör Senaryosu ile yatın her katına geçişini sağlayabilirken, kabin ve ortak alan kontrol senaryosu ile de tuvaleten okuma ve eğlence alanlarına kadar rampalar ve her türlü ünite erişilebilir ve yardımsız kullanılabiliyor. Elektronik sistem ile engeliler baş, bel ve yatağını hareket ettirip, kapıları elektronik şekilde açabiliyor. Denizin içerisine 1 metre derinliğe inilebiliyor ayrıca duş ve banyolarda engellilere yönelik tasarlanmıştır. Serinlemek içinde teknenin üçüncü katında su partikülleri ile serinlik sağlanıyor.
 
 
17.06.2013 - İHA