*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Can Ayan Yüzme Branşındaki Yeteneği ile Başarılarılara Koşuyor  (Okunma sayısı 1100 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20677
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com


İzmirli Celal-Hatice Ayan çiftinin sağlıklı dünyaya gelen çocukları Simge Ayan'dan sonra down sendromlu olarak doğan oğulları Can Ayan, olağanüstü yaşama azmi ve mücadelesiyle ümitsizliği ümide, ümidi de başarıya dönüştürüp herkese örnek oldu. Can, ülkemizdeki 2 bin kadar down sendromludan sadece biri.. Zihinsel engelinin yanı sıra doğuştan minik kalbinde yetmezlik ve iki delik tespit edilen 15 yaşındaki Can Ayan, doktorların "yaşamaz" tanısına rağmen tüm engellere diklenip meydan okudu.
 
Önce kalbindeki problemi tüm hayati risklere rağmen yendi, sonra da havuzda yüzme branşındaki başarılarıyla imkansızı başararak Milli Takım kampına davet edildi. Altay Yüzme Kulübü'nün lisanslı sporcusu Can Ayan'ın azim ve mücadele dolu hayat öyküsü filmlere konu olacak türden...
 
Türkiye'yi gezdiler
 
İzmir'de 1997'de doğan Can'ın kalbi doğuştan hasarlıydı. Can'a kalbinde ASD USD Mitral Triküspit kapak yetmezliği tanısı konulurken, iki de delik tespit edildi. Doktorlar ameliyatta ısrarlıydı, ancak down sendromlu olarak doğduğu anlaşılınca tüm hesaplar alt üst oldu. Can'ın ameliyat olması imkansızdı. Çünkü, down sendromluların oldukça zayıf olan bağışıklık sistemleri, ağır kalp ameliyatına izin vermiyordu.
 
Celal ve Hatice Ayan, hastane hastane dolaştı. Ancak oğullarının down sendromlu olduğu gerçeğiyle tekrar tekrar yüzleşince özel eğitimlere başladılar.
 
Ege Üniversitesi Hastanesi'nde 2 yaşında anjiyo olmak zorunda kalan Can'ın hayatı risk altındaydı. Ayan ailesi neredeyse tüm Türkiye'yi gezdi. İstanbul Haseki Hastanesi, Çapa Tıp Fakültesi, Ankara GATA, Hacattepe Üniversitesi Hastanesi, İzmir Ege Üniversitesi Hastanesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde kapılar hep yüzlerine kapandı. Doktorlar, Can down sendromlu olduğu için enfeksiyona ve ameliyat esnasında hayati risklere açık olduğu gerekçesiyle ameliyatı kabul etmiyorlardı. Ayan ailesi uzmanların, "Bırakın yaşadığı kadar yaşasın. Ameliyat masasında kalır" sözlerine kulak asmadı.
 
Harikalar yaratıyor
 
Ancak Can 3 yaşına geldiğinde işler kötüye gitmeye başlamıştı. Can'ın alter basıncı yükselmeye başlamış, kalp duvarı ise buna bağlı olarak kalınlaşmıştı. Derken umut ışığı Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hastanesi'nde yandı. Ailenin bir yakını vasıtasıyla ulaştığı Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Rahmi Zeybek ameliyatı yapmayı tüm risklere rağmen kabul etti. 2000 yılında hastanede bıçak altına yatan Can, imkansızı başararak ameliyat odasından canlı çıkmayı başardı. Bir haftada normal hayatına dönen Can, Azrail'e çalım atmayı başarmıştı.
 
Kalp hastalığını yenerek adeta yeniden dünyaya gelmişti. Kreş ve ana sınıfının ardından Doktor Cavit Özyeğin İlköğretim Okulu'nda öğrenim gören Can, şimdi üç yıl önce sadece suyun üstünde durmak amacıyla adım attığı havuzda harikalar yaratıyor.
 
Can, Ege Üniversitesi yüzme havuzunda 2009 yılında özel antrenörü Seda Savaş ile başladığı yüzme sporunda çok hızlı bir gelişim gösterdi. Ege Üniversitesi Özel Sporcular Yüzme Kulübü'nden ilk sporcu lisansını alan Can, 2011'in Kasım ayından bu yana da antrenörü Savaş'ın Altay Yüzme Kulübü'ne transferi ile siyah-beyazlı ekibin sporcusu olarak birçok başarıya imza attı.
 
Ölüme meydan okuyarak yüzmede sayısız şampiyonluklar yaşayan Can Ayan, havuzdaki engelleri de bir bir aşarak Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu'nun düzenlemiş olduğu Milli Takım kampına davet edildi. Ayan, Adana'da geçtiğimiz Temmuz ve Eylül aylarında düzenlenen 10'ar günlük kamplara davet edilerek ulaşılması zor bir başarıya imza attı. Şimdi yaşama azmi ile herkese örnek olan Can Ayan, Milli Takım forması ile down sendromlu sporcular için düzenlenen Dünya Yüzme Şampiyonası'nda madalya ile dönmeyi hedefliyor.
 
'Umudumuzu hiç yitirmedik'
 
Can Ayan'ın emekli anaokulu öğretmeni annesi Hatice Ayan ve babası Celal Ayan, down sendromlu çocuklarının yaşam mücadelesine katkılarıyla örnek oldular. Umutlarını hiç yitirmediklerini ifade eden anne Hatice Ayan, şunları anlattı: "Doğumunun 24. gününde down sendromlu olduğu ortaya çıktı. Kabullenmemiz çok zor oldu. Hangi hastaneye gitsek, 'Bırakın yaşadığı kadar yaşasın. Yapılacak bir şey yok' cevabı ile karşılaştık. Celal Bayar'da mucize gerçekleşti. Çok zor günler geçirdik. Ama oğlum çok güçlüydü, tüm sıkıntıların üstesinden gelmeyi bildi. Şimdi herkes Can'a gıpta ile bakıyor. Onu böyle görmek hayattaki en büyük mutlululuğumuz."
 
Tek isteği spor lisesi
 
İlköğretimi özel eğitim kurumlarında tamamlayan Can'ın tek isteği spor lisesinde okumak... Ancak Türkiye'de özel öğrencilere eğitim veren spor lisesi yok. Can için Milli Eğitim Bakanlığı'na müracaat yapıldı ve kontenjan istendi. Şimdi bakanlıktan gelecek yanıt bekleniyor. Eğer yanıt olumlu olursa, Can en büyük isteğini gerçekleştirip, eğitimine spor lisesinde devam edebilecek.
 
Antrerönü Savaş: Eşsiz bir sporcu
 
Can Ayan'ın üç yıldır antrenörlüğünü yapan Seda Savaş, Can'ın çok hızlı bir öğrenme yeteneğine sahip olduğunu belirterek, "Can benim down sendromlu ilk sporcum. Başlarda çok zorlandım, hatta bir ara bırakmayı bile düşündüm. Ancak Can ile bağımız artmaya başladıkça bu düşüncelerim yok oldu. İlk geldiğinde su üstünde bile duramıyordu. Görsel hafızası çok iyi ve oldukça güçlü bir vücudu var. Yüzme sayesinde diğer down sendromlularda bulunmayan bir kas yapısına sahip oldu. Kolları ve bacakları daha kısa. Ancak bu olumsuzluğu tersine çevirmeyi başardı. Türkiye'de down sendromlular arasında 4 ayrı stilde yüzebilen tek sporcu. Karışık yüzerek bu özelliğini müsabakalarda kullanıyor. Hem spor, hem de normal yaşantısında çok başarılı olacak" dedi.
 
Can'ın dereceleri hayran bırakıyor
 
Altay Yüzme Kulübü'nün lisanslı sporcusu olan down sendromlu Can Ayan üç yıldır katıldığı resmi müsabakalarda ulaşılması zor başarılara imza attı. Ayan, 2010 yılından bu yana girdiği yüzme yarışlarında 5 Türkiye şampiyonluğunun yanı sıra iki il birinciliği, iki de Türkiye üçüncülüğü elde etti.
 
2010 yılında girdiği ilk müsabakada İzmir'de 12-15 yaş erkeklerde 50 metre kelebek ve 100 metre serbest stilde il birinciliği kazanan Can, ilk şampiyonluğunu yine 2010'da Mersin'de kazandı. Türkiye Yüzme Şampiyonası'nda 12-15 yaş erkeklerde 100 metre serbestte 3.03.26'lık derecesi ile şampiyon olan Ayan, bu yıl Türkiye'de ilk defa Giresun'da gerçekleştirilen Down Sendromlular Yüzme Oyunları'nda 100 metre ve 50 metre serbest stilde yine Türkiye birinciliğini elde etti. Ayan yine bu yıl İzmir'de yapılan Türkiye Yüzme Şampiyonası'nda 100 metre kelebek ve 200 metre karışık stilde birinci olurken 4x50 karışık bayrak yarışında üçüncülüğü elde etti.
 
29.12.2012 - Yeni Asır