*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Derneklerden Milliyet’e Büyük Destek  (Okunma sayısı 2461 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20677
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com
Derneklerden Milliyet’e Büyük Destek
« : Aralık 08, 2012, 12:22:34 ÖS »


Milliyet’in başlattığı kampanyaya engelli derneklerinden destek geldi. Dernek yöneticileri sorunlarını dile getirirken, ulaşımda, eğitimde, iş hayatında yapılabilecek değişiklikleri anlattı.
 
Milliyet’in engelli sorunlarına yönelik toplumsal farkındalık yaratılması ve daha aktif olmalarına yönelik kampanyası, engelli derneklerinden büyük destek gördü. Dernek yöneticileri şunları kaydetti:
 
Ayrımcılık Biçimi
 
- Engelliler Konfederasyonu Başkanı Avukat Turhan İçli: Toplumun bilgisizliğinden ve engellilik sorununu bugüne kadar çok fazla yaşayamamasından kaynaklanan çok değişik değer yargıları bulunuyor. Ayrımcılığın sadece değer yargılarında değil, uygulamalarda ve yasal düzenlemelerde de olduğunu görüyoruz. Engelliler, tarihin en eski ayrımcılık biçimine maruz kalmıştır. İlkel dönemlerde sakatlar yaşatılmazlardı.
 
Geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanlığı’nın büyük bir önyargısı ortaya çıktı. Bakan, son aylarda çeşitli görüşmelerde engellilerden şoför ve öğretmen olmaz kanaatını dile getirdi. Dinçer’in, ‘Hiçbir aile çocuğunu engelli öğretmene bırakmaz’ görüşü tipik bir ayrımcılık.
 
Engellilerin üretim süreçlerinde yer alamaması çok büyük bir problem. Engellilerin ancak yüzde 9’u çalışabiliyor. Yüzde 90’ı üretim sürecine katılamıyor. Toplumda ‘aciz engelli’ imajı durumu oluşturuyor.
 
Geriye İtiliş Var
 
- Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Suha Sağlam: İlke olarak kaynaştırılmış eğitime karşı değiliz ancak kabartma yazı okuma yazma için yeterli önlemin de alınması gerekir. Türkiye’de 16 tane körler okulu var. İşe tercih edilmede engelli olmanın getirdiği geriye itiliş var.
 
Bilgi, beceri yeterliliği değil ama engelli olduğu için eşitler arasında tercih edilemeyen uygulamalarımız var. Türkiye’de henüz ayrımcılığı tanımlayan, çeşitliliği belirten bir yasa da yok. Engellileri toplumsal olarak fark etmişseniz, tüm önyargıları gidermeniz gerekir.  Ayrımcılık yapıldı mı, tartışmasında konu adalete gittiğinde hâkimlerin açıp bakacağı bir ayrımcılık yasası yok. Bir asansöre biniyor görme engelli. Görme engellinin yazısına uygun bir işaret yok. Veya sesli olarak kaçıncı kata geldiği söylenmiyor.
 
BASAMAK KALDIRIM
 
Kaldırımlarımızın yüksekliği 20 santimden fazla. Uluslararası standartların çok üstünde. Avrupa’da 3-5 santimi geçmiyor, bazı ülkelerde basamaklı kaldırım sistemi dahi yok. Müfredat dışında kabartma kitap bulunması mümkün değil. Tolstoy’un Savaş ve Barış’ını, Yaşar Kemal’in İnce Memed’ini kabartma olarak bulmanız mümkün değil. Türkiye’de böyle bin tane kitap bulunuyor.
 
TBMM; BM Engelli Haklar Sözleşmesi’ni imzaladı ama sözleşmenin ihtiyari protokolünün bir an önce imzalanması gerekiyor.
 
Anadolu’da Sorun Büyük
 
- Türkiye Sakatlar Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Murat Kemal Yüksel:  Evde bakım parası ağır engelliler için gerçekten önemli. Avrupa’da bin 300 euro veriliyor, Türkiye’de 600 TL. Türkiye’nin koşullarında gayet iyi bir para. Her ayrı işimiz için ehliyet alma vs. gibi ayrı rapor alınması gerekiyor. Sağlık Müdürlüğü’ne bu konuda başvuruda bulunduk. Tek bir rapor alınması süreci hızlandıracaktır. Bugün yapılan başvurularda 2-3 ay sonraya gün veriliyor. Sivas’ta bir köyde 35 yaşındaki bir ortopedik engelli 35 yıldır evinden dışarı çıkamamış. Akülü sandalye istiyor benden. Akülü sandalye sorun değil ama köy yolunda akülü sandalyeyi nerede kullanacak? Anadolu’daki sorunlar çok daha büyük.
 
08.12.2012 - Milliyet