*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Milliyet Engellilerin Daha Aktif Olabilmesi İçin Kampanya Başlattı  (Okunma sayısı 2726 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20677
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com


Türkiye’de 8.5 milyonu aşan engellinin, toplumda eşit fırsatlardan yararlanamadığını ve toplumsal hayata yeterince aktif olarak katılamadığını biliyoruz.
 
Milliyet toplumsal bu yarayı, sosyal bir projeye dönüştürmek, engellilerin sorunlarını masaya yatırmak ve çözüm üretmek amacıyla ‘engelleri birlikte aşacağız’ projesi çerçevesinde bir kampanya başlatıyor.
 
Gazetemiz Türkiye genelinde bütün vatandaşlarımızı ‘engelli vatandaşlarımızın sorunlarına’ duyarlı olmaya, engelli vatandaşlarımızı da, yaşadıkları şehirlerde karşılaştıkları engellere karşı yurttaşlık haklarının bilincinde bireyler olarak sorunlarını kamuoyunda paylaşmaya davet ediyoruz.
 
Bütün kurumlarımızı, kamu kuruluşlarımızı, engellilerin de yaşam hakkını güvence altına alan, koruyan, destekleyen uluslararası uygulamaları da hatırlatarak hizmet kalitesiyle göreve çağırıyoruz.
 
Milliyet bugünden itibaren her alanda engellilerin de topluma katılmalarını sağlamak için yaşadıkları sorunların en yakın takipçisi olacak...
 
Çünkü biliyoruz ki; bir toplumun kalkınmasında sorun ‘engelli olmak’ değildir. Sorun engellilerin de yurttaşlık haklarından, kaliteli yaşam standartlarından, kamu hizmetlerinden eşit derecede yararlanmasına ‘engel olmak’tır.
 
Bir ülkenin gelişmişlik düzeyi o ülkenin yerel yönetimlerinin sunduğu hizmetle; sosyal yardım ve imkânlarıyla kendini gösterir. Dolayısıyla tam da bu nedenle, bugünden itibaren engelli vatandaşların yaşamlarını kolaylaştırmak için atılan adımları  “Engelleri Birlikte Aşacağız” köşesinden kamuoyu ile paylaşacağız.
 
Ne mi yapacağız?
 
Engellilerin çok daha konforlu ve engelsiz seyahat edebilmelerinden, engelli otoparklarına, terminallerde uyarıcı ve yönlendirici levhalarından, görme engelliler için yürüme yollarına, engelliler için özel danışma masalarından,  asansörlerin sesli uyarı ve Braille alfabesi ile uygun hale getirilmesine, kamu kurum ve kuruluşlarından, sosyal paylaşım alanlarına kadar  pek çok yaşam alanında problem yaratan her konunun takipçisi olacağız. Hem hukuki hem insan hakları boyutuyla yerel yönetimlerin hizmet anlayışını yeniden kodlayacağız..
 
Hukuki boyutunda hukukçularımızdan destek alacağız.
 
İstanbul gibi milyonlarca insanın koşuşturduğu bir metropolde Zincirlikuyu-Avcılar metrobüs hattının pek çok durağında engelli bölümünün olmaması, olanların da birçoğunun çalışmaması binlerce engelliye  ‘evinizden dışarı çıkmayın’ demek değilse nedir?
 
Oysa yapacak çok şey var. Avukat Ergin Cinmen öncelikle yargı başvurularının yapılması gerektiğini hatırlatıyor:
 
“Bu konuda herhangi bir engelli, hareket kabiliyetini sınırlayacak kent içinde bulunan herhangi bir yer için öncelikle ilgili belediyeye başvurmalıdır. Başvurudan itibaren 60 gün içinde idarenin ya isteneni yapmak veya ret kararı vermek mükellefiyeti var. 60 gün içinde yanıt verilmez ise zımnen ret sayılır. Ondan sonraki 60 gün içinde de idareye iptal davası açılabilir. Reddedilirse Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkı bulunuyor.”
 
Engelli hakları hem anayasal hem de uluslararası sözleşmelerden doğan haklardandır. Biz bu hukuki yola girmeden, belediyelerle, yerel toplum kuruluşlarıyla işbirliği, dayanışmayla ilgili mercileri harekete geçirmeyi amaçlıyoruz.
 
Dünya’da 500 milyonun üzerinde engelli var ve Avrupa ülkeleri yerel yönetim anlayışını bu yönde düzenlemiş. Nüfusumuzun neredeyse yüzde 12’sinin engelli vatandaşlarımız olduğu gerçeği bizi de bu yönde sorumluluk taşımaya itiyor.
 
06.12.2012 - Milliyet