*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Kul hakkı ihlalinin modern versiyonları  (Okunma sayısı 2175 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20677
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com
Kul hakkı ihlalinin modern versiyonları
« : Eylül 06, 2012, 05:30:21 ÖÖ »
Kul hakkı ihlalinin modern versiyonları

Vatikan'ın listesinin ardından İslam'daki çağdaşlaşan günahlar tartışılıyor.

Yedi ölümcül günahı "güncelleyerek" yeni günahlar listesi oluşturan Vatikan'dansonra, Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Emiroğlu da İsalam'daki en büyük günah olan "kul hakkı ihlali"nin modern versiyonlarını sıraladı
Vatikan bundan birkaç gün önce modern zamanlarda uygulanmak üzere yedi ölümcül günahı "günümüzü uyarlayıp",çağdaş ,nsanın uymasının beklendiği yeni bir günah listesi oluşturmuştu.Vatikan'ın iki numaralı adamı olan Gianfranco Girotti'nin geçen hafta sonu yayımladığı bu yeni günah listesine göre, dünyaya emisyon gazı yaymak, genlerle oynamak, insan organizması üzerinde denysel çalışmalar ve uyşturucu ticareti yapmak, ekonomik ve sosyal eşitsizlik, modern dünyanın günahları arasında yerini aldı.

VATİKAN'DAN SONRA TÜRKİYE

Tüm dünya Vatikan'ın hazırladığı bu yeni günah listesini konuşurken Türkiye'dede İsalam dinine göre "kul hakkı "nın önemi gündeme getirildi.İsalm'da kul hakkının öenmli bir yere sahip olduğunu söyleyen Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Emiroğlu, beşeri ilişkilerin nerdeyse temelini oluşturan kul hakkınınayet ve hadislerde de açıkça anlatıldığını vurguladı.

KUL HAKKI İHLALLERİ

Prof. Dr. Emiroğlu, kul hakkının insanların birbirileriyle olan ilişkilerini sağlamlaştıracak, iyiliğin, insafın, adalet ve merhametin kök salmasını sağlayacak önemli bir kavram olduğunu belirterek ahlaki yapının pekişmesine de vesile olacağına işaret etti.Kul hakkı ihlallerini Prof. Dr. Emiroğlu, şöyle sıraladı:
Çalıştığımız yerde mesaimize dikkat etmemek, işverene karşı bir kul hakkı ihlalidir.
Çalıştırdıklarımızın ücretini kesmek veya vaktinde vermemek yine bir hak ihlalidir.
Ücretle verdiğimiz bir dersin saatini doldurmadan derse son vermek, ücret sahibinin hakkını yemek olur.
Bir öğrenciye hak ettiği notu vermemek haksızlık olur.
Komşumuzu sesle, gürültüyle rahatsız etmek,balkondan çırptıklarımızla ona zarar vermek, bakışlarımızla veya hareketlerimizle onu taciz etmek, onun dedikodusunu yapmak, kul hakkının ihlali olur.
Bir insanı küçük düşürmeye çalışmak, onun onuruyla oynamak,kalbini kırmak,kişiliğini rencide etmek, ona haksız yere bağırıp çağırmak, onu aşağılamak gibi olumsuz davranışların kul hakkı ihlali kapsamına gireceğini söyleyen Prof. Dr. Emiroğlu şöyle devam etti:"Yüz yüze olmasa da telefon, televizyon,radyo, basın ya da yazılı yollarla birisine haksız isnatlarda bulunma, onunla ilgili yalan haber verme, kişilik haklarına saldırma,onuruyla,aile gururuyla oynama yine kul hakkına girmektedir.
Kişisel yararları için çevreye zehir akıtanlar,havayı kirletenler, yolları daraltanlar, kısacası halkın hukukunu hiçe sayanlar,çok daha büyük kul hakkı ihlalleriyle ve hesaplarıyla yüz yüze kalırlar.Zira hedef alınanlar veya mağdurlar tek kişi değil, çok kişidir.Çok kişiden helallik almak ise çok çaba gerektirecektir.

KISACA DİĞERKAMLIK

Trafik işaretlerine dikkat etmeyerek başkasını muhtemel bir tehlikeyle karşı karşıya bırkmak ve zarara sokmak, geçiş önceliği olan bir sürücüye bu önceliği vermemek,araçta seyir halinde  bir sürücüyü sıkıştırmak gibi durumların da kul hakkı olduğunu kaydeden Prof.Dr.Emiroğlu, asansör veya gişe önlerinde bekleyenlerin sıralarına riayet etmede önlerine geçmek gibi davranışların da kul hakkına dahil olan kötü davranışlar olduğunu anlattı.
Prof.Dr.Emiroğlu, kul hakkı için helallik alınması gerektiğini belirterek inanmayan ya da gayrimüslimlerin hakkı için de onlarla helalleşmek gerektiğini vurguladı.

TARAF