Hoşgeldiniz
Ziyaretçi
. Lütfen
giriş yapın
veya
kayıt olun
.
1 Saat
1 Gün
1 Hafta
1 Ay
Her zaman
Kullanıcı adınızı, şifrenizi ve aktif kalma süresini giriniz
Ana Sayfa
Forum
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
Biz de Varız
»
HABER MERKEZİ
»
HABER MERKEZİ
»
İşaret Dili Muhabbetin Dili Oldu
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
« önceki
sonraki »
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
Gönderen
Konu: İşaret Dili Muhabbetin Dili Oldu (Okunma sayısı 1857 defa)
melleseferi
öMeR
Administrator
Hero Member
İleti: 20677
SiTe YöNeTiCiSi
İşaret Dili Muhabbetin Dili Oldu
«
:
Kasım 09, 2011, 03:31:46 ÖÖ »
İşitme engelli ablasıyla iletişim kurmak için işaret dilini öğrenen Sevda Güven, işaret diliyle önce işitme ve konuşma engelli eşine sonra da gönüllü olarak çalıştığı işitme engelliler okulundaki öğrencilerine hem ses hem kulak oldu.
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, 35 yaşındaki Güven, doğuştan işitme ve konuşma engelli olan ablası Derya Bayraktar'ın arkadaşlarıyla konuştuklarını anlamak ve onunla sohbet edebilmek için kendi imkanlarıyla işaret dilini öğrendi.
Lise mezunu olan Güven, annesinin ölümünün ardından baba evinden ayrıldı, işitme engelli olan ablası ve eniştesiyle yaşamaya başlayarak, engelli insanların gündelik hayatta karşılaştığı zorluklar karşısında alışverişte, hastanede ve yeğenlerinin veli toplantılarında onlara yardımcı oldu.
Gün içinde sık sık kullandığı işaret dili sayesinde eniştesinin başkan yardımcılığını yaptığı İşitme Engelliler Spor Kulübü'nün faaliyetlerine de destek veren Güven, kulüp başkanı olan işitme ve konuşma engelli Salih Güven ile 8 yıl önce hayatını birleştirdi.
Mutlu bir evlilik sürdüren Güven çiftinin sessiz evi, sözcükler yerine işaretlerle ses bulurken, çift, evin neşesi olarak bilinen bir çocuğa sahip olamamanın da hüznünü yaşıyor.
Güven, eşinin yanı sıra ablası ve eniştesinin 3 çocuğuyla da arada ki iletişimi sağlıyor, kimi zaman dizileri, kimi zaman da maçları onlara işaret diliyle aktarıyor.
Eşine destek olmak için iş arayan ve kentte bir ay önce açılan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Çorum Özel Eğitim Meslek Lisesi'ne İŞKUR'un "Toplum Yararına Çalışma Programı" ile yerleştirilen Güven, gönüllü olarak derslerde ve ders aralarında işitme engelli 47 öğrenciyle, öğretmenleri arasında iletişim kuruyor.
Hizmetli Olarak Başladı, Yardımcı Öğretmenlik Yapıyor
Güven, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, işaret dili bilmesinin katkısıyla 8 yıl önce işitme engelli Salih Güven ile evlendiğini, sağlıklı pek çok insanın evliliğine nazaran huzurlu bir yuva kurduklarını söyledi.
Eşiyle birlikte yaşadıkları olumsuzlukların üstesinden geldiklerini anlatan Güven, evde oturmak yerine eşine de faydalı olmak amacıyla İŞKUR'un "Toplum Yararına Çalışma Programına" katıldığını ve çekilen kurayla Çorum Özel Eğitim Meslek Lisesi'nde hizmetli olarak işe başladığını belirtti.
Okulun tek işaret dili bilen çalışanı olduğunu bildiren Güven, "Çocuklara okuma-yazma öğretmede, başkalarıyla iletişim kurmalarında yardımcı oluyorum. Onların topluma kazandırılmaları gerektiğine inanıyorum. Çorum'da sertifika alabileceğim bir kurs yok. İşaret dili bildiğime dair sertifika alarak bu çocuklara usta öğreticilik yapmak ve daha yararlı olmak istiyorum" dedi.
Güven, bazı öğrencilerin işaret dilini de bilmediğine dikkat çekerek, öğrencilerin kendi aralarında da iletişim kurmakta zorluk çektiğini, engellilerin eğitimlerine ilkokul yıllarından itibaren önem verilmesi gerektiğini kaydetti.
Okulda öğretmenler ve çalışanların işitme engelli öğrencilerle iletişim kurmasında köprü vazifesi yapan Güven, şunları kaydetti:
"İŞKUR vasıtasıyla istihdam edildiğim iş yerinde 3 ay görev yapabileceğim. Okulun hizmetli işlerine bakıyorum. Aynı zamanda gönüllü olarak öğretmenlerle öğrenciler arasında iletişim sağlıyorum. Bazen satranç oynarken, bazen teneffüslerde öğrencilerin bir ihtiyaçları olduğunda, dertlerini anlatamadıklarında onlara yardımcı oluyorum. İşitme engelli bir aileye sahip olduğum için onların toplum içinde yaşadıkları sıkıntıları çok iyi biliyorum. Bu çocukların eğitimle topluma kazandırılarak hayatlarına diğer insanlar gibi devam etmeleri gerektiğine inanıyorum. Eşimle birlikte çocuk özlemi çekiyoruz. Ancak kısa süreliğine de olsa benim şu an 47 çocuğum var. Yetkililer yardımcı olursa sertifika alarak, bu işi sürekli yapmak istiyorum. Hem işaret diliyle hem de sevgiyle çocuklara katkım olacağına inanıyorum."
Eşinin aracılığıyla duygularını paylaşan Salih Güven de, engelli grupları arasında günlük hayatta en çok işitme engellilerin zorluk çektiğini belirterek, fiziki anlamda sağlıklı görünen fakat işitmeyen ve aynı zamanda konuşamayan engellilerin kendilerini anlayacak işaret dili bilen insanlara ihtiyaç duyduklarını ifade etti.
Lise çağındaki işitme engelliler arasında çok sayıda okuma yazma bilmeyen olduğuna dikkat çeken Güven, eşinin öğrencilere hem işaret dili öğretiyor olmasından hem de okulda onlara yardımcı olmasından mutluluk duyduğunu sözlerine ekledi.
09.11.11 - AA
Kayıtlı
>>>>>>>>>>
bizdevariz.NET
<<<<<<<<<
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Yukarı git
« önceki
sonraki »
Biz de Varız
»
HABER MERKEZİ
»
HABER MERKEZİ
»
İşaret Dili Muhabbetin Dili Oldu