*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: SAĞLIK KAMPÜSÜ ARSASINDA ŞOK KARAR  (Okunma sayısı 1670 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20677
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com
SAĞLIK KAMPÜSÜ ARSASINDA ŞOK KARAR
« : Ocak 22, 2010, 11:50:32 ÖÖ »


Ön yeterlilik ihalesi yapılan ve 7 firmanın ön yeterlilik aldığı, Nisan ayında da yapım ihalesinin gerçekleştirileceği açıklanan Kayseri Entegre Sağlık Kampüsü’nün planlamasının yapıldığı arsada tapu sorunu yaşanıyor. Kampüsün planlandığı 500 bin metrekarelik arsa üzerinde hak iddia eden vatandaşların başlattığı yargı mücadelesi projeyi sıkıntılı bir sürece taşıma aşamasına geldi.
Yeni terminal binası arkasında 500 bin metrekarelik alanda planlanan Kayseri Entegre Sağlık Kampüsü’nün de yeraldığı 1 milyon 368 bin 465 metrekarelik arsa üzerinde hak iddia eden vatandaşlar, tapu iptal davası açtı. Kayseri mahkemesinde davayı kaybeden vatandaşların itirazı üzerine Yargıtay, yerel mahkemenin kararını bozdu.
Edindiğimiz bilgiye göre, eski adıyla Oymaağaç köyü olarak bilinen Kocasinan İlçesi Şeker Mahallesi Beylikler Mevkiinde 1946 yılından bugüne çeşitli tartışmalar yaşanıyor.
Abit Sipahioğlu isimli bir vatandaş, 1 milyon 368 bin 465 metrekarelik arsasını Osman Karaman’a 1946 yılında sattı.  1957 yılında arsanın mera vasfı taşıdığı iddiasıyla dava açıldı ve dava 1986 yılında Karaman aleyhine sonuçlandı; arsanın mera olduğuna karar verildi.
Tapu kaydı ise 2007 yılına kadar Osman Karaman adına kaldı ve arsanın 2007 yılının nisan ayında terkin işlemi gerçekleşti.
Sağlık müdürlüğü bu yerde 600 yataklı bölge hastanesi yapmak isteyince 2008 yılının ocak ayında 1 milyon 368 bin 465 metrekarelik arsasının 500 bin metrekarelik kısmı Kayseri Valiliği’nin değerlendirmesi sonucunda mera vasfından çıkarılıp Maliye adına tescil edildi.
Osman Karaman’ın varisleri harekete geçerek arsanın mera değilse sahibinin Osman Karaman dolayısıyla da kendileri olduğunu iddia ederek yasal mücadele başlattı.
Osman Karaman’ın arsayı tapuya güven ilkesi gereğince satın aldığı belirtilerek açılan davada mera vasfından çıkarılan arsanın Maliye adına tescil edilen tapusunun iptal edilerek Karaman’ın varislerine verilmesi istendi.
Talepler arasında tapu imkanının mümkün olmaması halinde sebepsiz zenginleşme sebebiyle dava tarihindeki gayrimenkulün bedelinin verilmesi talep edildi.
Kayseri 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen duruşma neticesinde mahkeme davacı tarafın tapu iptali ve taşınmazın bedeline yönelik davalarının ayrı ayrı reddine karar verdi.
Kararda arsanın 1948 de Abit Sipahioğlu tarafından tapuda cebri tahsis yöntemiyle üzerine geçirildiği, Osman Karaman’ın taşınmazı mera vasfı ile edindiği, yani mera vasıflı taşınmazı satın aldığı belirtildi.
Arsa üzerinde Kayseri Entegre Sağlık Kampüsü’nün yapılması için belediyenin plan tadilatının ardından Sağlık Bakanlığı da ön yeterlilik ihalesi açtı. Yerli ve yabancı firmaların konsorsiyumlar halinde iştirak ettiği ihalede 7 firma ön yeterlilik alırken Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç.Dr. Hüseyin Arınç, yapım ihalesinin nisan ayında yapılacağını açıkladı.
Kamuoyu ihalenin yapılacağını beklemeye başlamışken, Osman Karaman’ın varislerinin Kayseri 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde kaybettikleri davayla ilgili Yargıtay nezdinde açtıkları temyiz davası sonuçlandı.
Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 20/01/2010 tarihinde Kayseri 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin kararını bozdu. Yargıtay’ın bozma gerekçesi ise merak konusu oldu.
Yargıtay’ın bu kararı Kayseri Entegre Sağlık Kampüsü’nün yapılacağı arsanın mülkiyet ve tapu sıkıntısını da beraberinde getirdi.
Arsası yeniden tartışmalı hale gelen Kayseri Entegre Sağlık Kampüsü projesinin bu karardan nasıl etkileneceği ise merak konusu oldu.
Bakalım, Yargıtay’ın bozma kararının ardından nasıl bir yargı süreci işleyecek, Kayseri Entegre Sağlık Kampüsü projesi bu yargı sürecinden nasıl etkilenecek.>>>kayserihaber.com.tr