*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Google’ın Yapay Bir Zeka Yaratma Projesi  (Okunma sayısı 5151 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20677
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com
Google’ın Yapay Bir Zeka Yaratma Projesi
« : Aralık 25, 2013, 02:38:02 ÖÖ »
Google’ın Yapay Bir Zeka Yaratma Projesi



Dünyada büyük ve vizyoner binlerce şirket var...
                   
Zannedebiliriz ancak yanılmış oluruz! Dünya ekonomisinin yüzde 40’ını topu topu 144 şirketin kontrol ettiğini biliyor muydunuz? Hepsi de son derecede vizyoner, hepsi milyarlarca doları yönetiyor. Ancak itiraf etmek lazım hiçbiri Google’ın yanına yaklaşacak derecede cesaretli ve geniş spektrumda yatırımlar yapmıyor. O yüzden bir kez daha en son söyleyeceğimi en başta söyleyeyim; Google çok yakın bir zamanda hem dünya ekonomisini hem de stratejik dengeleri derinden etkileyecek yeniliklerle gelebilir.
 
Google’ın bir arama motoru şirketinden çok çeşitli alanlarda devasa yatırımları olan dünyanın en büyük şirketlerinden biri olması hikâyesini hepimiz biliyoruz.
 
Aslında ne zaman yeni bir ürün çıkarsalar veya yeni bir alana yatırım yapsalar manşetlere çıkmaları garanti gibi. Ancak geçtiğimiz günlerde nispeten sessiz sedasız şekilde bir şirket alımı gerçekleştiler ve Boston Dynamics adında robot üretimi yapan bir şirketi satın aldılar.
 
Aslında şöyle bir baktığımızda 2001’den artık sonuna yaklaştığımız 2013’e kadar toplam 140 şirket satın almışlar. Yalnız sadece 2013 eylül ayından beri aldıkları 10 şirketten neredeyse tamamının bir şekilde robot endüstrisi ile ilgili olduğunu görüyoruz. Robot kolu yapan Redwood Robotics’ten yüz mimiklerini tanıma teknolojileri üzerinde çalışan Flutter şirketine kadar bir çok satın alım yapmış durumda Google. Yani robot endüstrisinin en iyilerinden ve özellikle de askeri amaçlarla kullanılan robotlar yapan Boston Dynamics’i satın almaları, bir tesadüf değil hatta tam aksine önceden beri izledikleri bir ajandanın parçası aslında.
 
Google’ın son yıllarda üzerinde önemle durup dünyanın parasını harcadığı projelerin birkaçına bakalım:
 
Derin öğrenme (Deep Learning): Google’ın uzun zamandan beri üzerinde çalıştığı, yapay bir zeka yaratma projesi... Kendi kendine öğrenebilen sistemler yapmak insanoğlunun uzun yıllar hayallerini süsleyen bir hedef aslında. Ve Google, geliştirdiği öğrenme algoritmaları sayesinde insan beyninin öğrenmesine benzer şekilde çalışan sistemler geliştirmeyi az da olsa başarmış durumda!
 
Geliştirdikleri sisteme bir hafta boyunca Youtube’daki çeşitli hayvanlara ait videoları izletiyorlar ve sonucunda sistemin tamamen videolardan aldığı imaj, ses ve yazı bilgilerini işlemesi sayesinde canlı bir kedi veya köpeği gördüğünde ayırt edebildiğini anlıyorlar. Aynı daha önce kedi görmemiş bir bebeğin etrafını gözlemleyerek oynadığı hayvanın bir kedi olduğunu öğrenmesi gibi. Tabii bebekler bile sonuçta anında öğrenirken, makinelerin günler sonra anlaması biraz yavaş kaçabilir... Ancak sonuçta gerçekleşen olay cansız bir sistemin kendi kendine bir şey öğrenmesi!
 
Söylemesi basit ama ulaşılması heyecan verici bir sonuç!
 
Diğer yandan Google Glass Projesi’ni hepimiz biliyoruz. Biliyoruz ki veri açısından yani her konuda her tür bilgiye erişim açısından Google açık ara dünya lideri. Google Glass ile dolaşan biri daha önce hiç gitmediği bir şehrin sokağında yürürken girdiği dükkanın, karşısındaki binanın ve hatta yasal sıkıntılar olmasa yanından geçen hiç tanımadığı bir adamın kimlik bilgisini gözlük camında anında görebilir!
 
Bir şirket düşünün;
 
Derin Öğrenme ve Google Glass projeleri üzerinde ciddi derecede ilerlemiş hatta Google Glass’ı bir ürün haline getirmiş ve 2013’ün neredeyse tamamını robot teknolojisiyle ilgili şirketleri satın alarak geçirmiş.
 
Linkteki videoda ( http://www.youtube.com/BostonDynamics ) tanıtılan robotları izlediyseniz ve gösterdikleri reflekslerin gerçek hayatta bizim gösterdiklerimize yakınlığı sizi ürküttüyse durun!
 
Bu ürkütücü robotları bir de Google Glass takmış etrafta dolaşırken; gördükleri her şeyin bilgisini depolayıp, işleyip sonra da bu gördükleri şeyleri kendi kendilerine tanımaya başladıkları zaman düşünün!
 
Askeri amaçlı kullanımı anladık da dünya ekonomisini nasıl etkiler derseniz?
 
Sadece üretim sektöründe çalışan dünyanın dört bir tarafındaki milyarlarca ‘mavi yaka’ personele artık gerek kalmadığını düşünün...
 
Tüm bunların gerçekleşmesini muhtemelen biz göremeyiz diyenleriniz için de cevabı yine Google’ın Derin Öğrenme Projesi’nin liderlerinden Stanford Üniversitesi profesörü Andrew Ng veriyor: “Hayatımda ilk kez, Yapay Zeka’ya bilim kurgu olarak değil ölmeden önce görebileceğim bir kavram olarak bakmaya başladım!”
 
23.12.2013 - Radikal


Anahtar Kelimeler : Işitme Engellileri Koruma Ve Kalkindirma Derneği  Camişerif Mah. Cemalpaşa Cad. Antebelli Işhani No:50/54 Içel