Bin 300 yıllık sarnıçlı yeraltı şehri Talas'ta bulundu
Talas'ta, Bizans dönemine ait yeraltı şehri ve sarnıç bulundu
Kayseri'nin Talas İlçesi'nde Ali Dağı eteklerinde, Bizans dönemine ait, 1300 yıllık yeraltı şehri ve sarnıç bulundu. Talas Belediye Başkanı Rifat Yıldırım, yeraltı şehrinin 300 metresine kadar gidebildiklerini, Horasan harcıyla yapılan sarnıcın ise 60 metre uzunluğunda 5 metre genişliğinde olduğunun tahmin edildiğini söyledi.
Talas Belediye Bakanı AKP'li Rifat Yıldırım, 2 yıl önce ilçede yeraltı şehri olduğuna dair duyumlar aldıklarını ve yaptığı araştırmalar sonucunda, Talas İlçesi Zincidere- Tomarza yolunun Ali Dağı'nın eteklerindeki Bizans döneminden kalma yeraltı şehrini ve içindeki ve sarnıcı ortaya çıkartıttıklarını söyledi. Şu ana kadar sadece açık bölümlere girdiklerini ve zarar verilir endişesiyle kapalı alanlara dokunmadıklarını belirten Başkan Yıldırım, "Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bir yazıyla durumu ilettik. Kültür ve Turizm Müdürümüz İsmet Taymuş'la birlikde çalışma yapıyoruz. Kapalı alanların kürekle açılmaya çalışılması halinde, kıymetli tarihi eserler zarar görebilir diye düşünüyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın projelendirmesiyle burda çalışma başlatılacak. Biz de belediye olarak yaz mevsiminde seyir terasları hazırlayıp hizmete sunacağız" dedi.
Arkeolog Gürcan Samet de yeraltı şehri ve sarnıcın Bizans dönemine ait ve yaklaşık 1300 yıllık olduğunu tahmin ettiklerini belirtti. Samet, "Yeraltı şehrinin bizim saptadığımız 2 giriş kapısı var. Şu ana kadar 300 metresine girebildik. Burasının çok daha uzun Kayseri kent merkezine ve Gesi Beldesi yönüne gittiğini tahmin ediyoruz. Gidebildiğimiz yerin ilerisinde 90 basamakla daha da aşağıya inildiğini düşünüyoruz. Zarar verebiliriz düşüncesiyle çalışma yapmadık. Duvarların ve sarnıcın Horasan harcıyla yapıldığı, suyun da çok kaliteli olduğunu söyleyebiliriz. Sarnıcın sonuna kadar gidemedik ancak, derinliğinin ileri bölümlerde insan boyunda ve suyunun çok kaliteli olduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu.
Talas Belediye Başkanı Rifat Yıldırım'ın, Fransızca'dan çevirttirdiği kaynakta da yeraltı şehri ve sarnıçla ilgili şu bilgiler bulunuyor:
"Yeraltı şehrinin, ana girişi yolun üzerinde. Dar girişten sonra, geniş bir oda bulunmakta. Sitenin ana tünelinde geçit ilerde iki kola ayrılıyor. Kentin ana girişinde kıvrık virajlara ulaşılıyor. Yapımda ve temelde tol kullanılmıştır. Ana tünel sola bir geçişle devam ediyor, sonunda da 20 x 5 ebatında bir oda bulunmakta. Girişteki geniş oda diğer odalara iletişim sağlar. Sağdaki kısa bir tünel ile ibadet odalarına varılır. Bu odanın duvarlarındaki yüzlerce yuva yapılmış"alıntı